Kedy solite zemiaky? Táto chyba môže viesť k strate vitamínov!

Sú pokladnicou vitamínov. Jedna chyba ich pripraví o všetku ich hodnotu. Nie je potrebné nikomu vysvetľovať, akú dôležitú úlohu zohrávajú zemiaky v poľskej kuchyni.

Podávané v rôznych podobách sú nenahraditeľným prvkom každodennej večere. Môže byť prekvapením, že veľa ľudí nevie, ako správne uvariť zemiaky. Robíte tieto chyby?

Varenie zemiakov sa zdá byť veľmi jednoduchou úlohou, no existuje veľa chýb, ktoré môžu výrazne ovplyvniť ich chuť. Platí to najmä pre dva kľúčové momenty.

Kedy osoliť vodu pri varení zemiakov?

To je otázka, ktorú si kladie veľa ľudí a často robia chybu. Štandardná metóda začína umytím, ošúpaním, vhodením do hrnca, zaliatím studenou vodou, osolením a uvarením do mäkka.

Môže to však viesť k strate cenných živín, pretože vitamíny sa môžu počas dlhého varenia vylúhovať do vody. Aby ste predišli tomuto problému, stačí hodiť zemiaky do vriacej vody a soľ pridávať až keď sú mäkké.

Tento jednoduchý postup zachová v zelenine väčšinu nutričných hodnôt a zemiaky budú mať oveľa lepšiu chuť.

2. Čas môže byť nepriateľ

Okrem toho, že zeleninu hodíte do vriacej vody a po uvarení ju osolíte, je dôležité sledovať aj čas varenia. Tradičná metóda založená na hodnotení zraku nie je vždy účinná.

Je potrebné pripomenúť, že doba tepelnej úpravy závisí od veľkosti zeleniny: mladé, stredne veľké zemiaky je potrebné variť asi 15-20 minút, zatiaľ čo staršia, väčšia obalová zelenina potrebuje asi 30 minút.

Na konci varenia skontrolujte, či sú mäkké tak, že do nich zapichnete vidličku.

Ako sa vysporiadať s prevarenými zemiakmi?

Perfektným riešením je pripraviť lahodné pyré, ktoré poteší celú rodinu. Zemiaky stačí scediť, do hrnca pridať trochu mlieka, masla a soli a roztlačiť do hladka. Na obohatenie chuti môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, kôpor alebo opraženú cibuľku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*