Kefír: Čo to vlastne je a aké výhody má pre vaše zdravie?

Kefír pochádza z východnej Európy a juhozápadnej Ázie. Názov pochádza z tureckého slova Keyif, čo znamená „dobrý pocit“ po jedle.
Kefír je nápoj, ktorý sa tradične vyrába z fermentovaného kravského alebo kozieho mlieka.

A to tak, že do mlieka pridáte kefírové „semená“. Nejde presne o semená v konvenčnom zmysle slova, ale o kultúry kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia, ktoré vzhľadom pripomínajú kúsok karfiolu.

Asi jeden deň sa tieto mikroorganizmy v kefírových zrnách množia a fermentujú cukry v mlieku, čím sa mení na kefír. Potom sa granule vyberú z kvapaliny a môžu sa znova použiť.

Kefír je teda v podstate nápoj, ale kefírové zrná sú nevyhnutnou „surovinou“ na výrobu tohto nápoja. Baktérie mliečneho kvasenia premieňajú laktózu v mlieku na kyselinu mliečnu, preto chutí kyslo ako jogurt, ale s tenšou textúrou.

Jedna porcia kefírového mlieka (pohár 175 ml) obsahuje:

  • Bielkoviny: 6 gramov
  • Vápnik: 20 % odporúčanej dennej dávky
  • Fosfor: 20 % odporúčanej dennej dávky
  • Vitamín B12: 14 % odporúčanej dennej dávky
  • Riboflavín (B2): 19 % odporúčanej dennej dávky
  • Horčík: 5% odporúčanej dennej dávky
  • Dostatočné množstvo vitamínu D
  • Asi 100 kalórií
  • 7-8 gramov sacharidov
  • 3-6 gramov tuku, podľa druhu použitého mlieka

Obsahuje tiež širokú škálu bioaktívnych zlúčenín, ako sú organické kyseliny a peptidy, ktoré prispievajú k zdraviu.

Nemliečne kefírové nápoje sa vyrábajú z kokosovej vody, kokosového mlieka alebo iných sladkých tekutín. Tieto produkty však nebudú mať rovnakú nutričnú hodnotu ako tie, ktoré sú založené na bežnom mlieku.

  • Je to silnejšie probiotikum ako jogurt

Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú zdravie mnohými spôsobmi, vrátane trávenia, regulácie hmotnosti a duševného zdravia.

Jogurt je najbežnejším zdrojom probiotík v západnej strave, ale kefír je oveľa silnejším zdrojom. Kefírové zrná obsahujú asi 30 kmeňov baktérií a kvasiniek, čo z neho robí veľmi bohatú potravinu na probiotiká.

Ostatné fermentované mliečne výrobky sú vyrobené z oveľa menšieho počtu takýchto kmeňov a neobsahujú žiadne kvasinky

  • Má silné antibakteriálne vlastnosti

Predpokladá sa, že určité probiotiká v kefíre chránia pred infekciou. Jedným z takýchto probiotík je Lactobacillus kefiri, ktorý sa nachádza iba v kefíre a nikde inde.

Štúdie ukazujú, že toto probiotikum môže inhibovať rast rôznych škodlivých baktérií, vrátane salmonely, Helicobacter pylori a E. coli. Kefírán, typ uhľohydrátu, ktorý sa nachádza v kefíre, má tiež antibakteriálne vlastnosti.

  • Môže zlepšiť zdravie kostí a znížiť riziko osteoporózy

Dostatočný príjem vápnika je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť zdravie kostí a spomaliť osteoporózu.

Kefír sa vyrába z plnotučných mliečnych výrobkov a je nielen skvelým zdrojom vápnika, ale aj vitamínu K2. Táto živina hrá ústrednú úlohu v metabolizme vápnika v tele a je vedecky spájaná so znížením rizika zlomenín najmenej o 81 %.

Nedávne štúdie na zvieratách ukázali, že kefír môže zvýšiť vstrebávanie vápnika kostnými bunkami. To vedie k zlepšeniu hustoty kostí, čo následne pomáha predchádzať zlomeninám.

  • Existujú dôkazy, že má ochranný účinok proti rakovine

Predpokladá sa, že probiotiká vo fermentovaných mliečnych výrobkoch inhibujú rast nádoru, pretože dokážu obmedziť tvorbu karcinogénnych zlúčenín a zároveň posilniť imunitný systém. Táto ochranná úloha bola preukázaná v niekoľkých laboratórnych štúdiách.

Jeden ukázal, že extrakt z kefíru znížil počet buniek rakoviny prsníka u ľudí o 56 % v porovnaní so 14 % z jogurtového extraktu.

  • Probiotiká v kefíre pomáhajú pri rôznych tráviacich problémoch

Probiotiká obnovujú rovnováhu dobrých baktérií v čreve. To je dôvod, prečo sú obzvlášť účinné v prípadoch hnačky.

Existuje aj množstvo dôkazov, že probiotiká pomáhajú proti rôznym problémom tráviaceho systému. Ide napríklad o syndróm dráždivého čreva, vredy spôsobené Helicobacter pylori a rôzne iné.

Z tohto dôvodu môže byť kefír užitočný, ak máte problémy s trávením.

  • Vo všeobecnosti je tolerovaný ľuďmi, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy

Mliečne výrobky obsahujú prírodný cukor nazývaný laktóza. Mnoho ľudí, najmä dospelých, nedokáže správne stráviť laktózu. Tento stav sa nazýva intolerancia laktózy.

Baktérie mliečneho kvasenia vo fermentovaných mliečnych výrobkoch (ako je kefír a jogurt) premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu, takže konečný nápoj obsahuje oveľa menej laktózy ako mlieko. Obsahujú tiež enzýmy, ktoré môžu pomôcť telu ešte viac rozložiť laktózu.

Takže kefír je vo všeobecnosti dobrý nápoj pre ľudí s intoleranciou laktózy, aspoň v porovnaní s bežným mliekom.

Majte tiež na pamäti, že je možné vyrobiť kefír, ktorý je 100% bez laktózy, použitím kokosovej vody, ovocnej šťavy alebo inej nemliečnej suroviny.

  • Existujú dôkazy, že zlepšuje príznaky alergie a astmy

Alergie sú spôsobené zápalovými reakciami proti inak neškodným látkam životného prostredia. Ľudia s precitliveným imunitným systémom sú náchylnejší na alergie, ktoré následne môžu viesť k stavom, ako je astma.

V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že kefír potláča tieto zápalové reakcie tela, ktoré sú spojené s alergiou a astmou.

Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*