Koláč s krémom a kyslou smotanou: Tento recept mám od svojej svokry a v rodine je veľmi obľúbený!

Ingrediencie
Na cesto:
  • 5 L vajec (alebo 6 M)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 dl oleja
  • 1/2 dl vody
  • 210 g hladkej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo octu
Na puding:
  • 6 dl mlieka
  • 1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 1 malý plátok masla
Na polevu:
  • 700-800 g kyslej smotany (2 veľké plechovky alebo 4 malé plechovky)
  • 5 až 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • škorica

Postup:
  1. Puding sa rozmieša s trochou mlieka, kým nevzniknú hrudky, zvyšok mlieka sa zohreje (ja používam mikrovlnnú rúru.) Puding pridám do horúceho mlieka a varím, kým nezhustne.
  2. Potom vmiešam cukor a maslo a necháme vychladnúť. Potom zmiešam múku a prášok do pečiva. Rúru predhrievam na 220 °C: bez cirkulácie vzduchu, pečenie zhora aj zdola.
  3. Žĺtky vymiešajte s cukrom do veľmi bielej peny, po častiach pridávajte olej a potom vodu za stáleho miešania. Miešam, ale teraz už len po lyžičkách pridávam múku.
  4. Vyšľahám bielky, v polovici pridám ocot a druhú polovicu cukru a šľahám ďalšie 1-2 minúty. Mala by to byť mäkká pena, nie príliš tuhá. Penu jemne vmiešam do zmesi, aby sa nerozbila.
  5. Polovicu cesta nalejte na plech, do druhej polovice primiešajte kakaový prášok a cesto na plechu ním pokvapkajte. Ja ho trochu “popichám” vidličkou, naberiem vychladnutý krém a rovnomerne ho rozotriem na vrch koláča, môžete ho trochu pritlačiť.
  6. Vložím ho do rúry, po 5 minútach znížim teplotu na 180 stupňov a pečiem asi 40 minút bez otvárania dvierok.
  7. Po upečení ho vyberiem a nechám asi 5 minút vychladnúť, trochu sa sploští. Obe kyslé smotany zmiešam s práškovým cukrom a natriem na teplý koláč. Nechala som to celé vychladnúť a potom som to dala do chladničky, aby krém a kyslá smotana stuhli. Pred podávaním posypem vrch mletou škoricou.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*