Prísady:
- 300 g pšeničnej polohr. múky
- 150 g masla
- 75 g práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 vajce
- 2 žĺtky
Pusinka:
- 3 vaječné bielky
- 160 g cukru
- 2 čajové lyžičky zemiakovej múky
Okrem toho:
- približne. 700 g sušených sliviek
- 1 lyžička škorice
- 1 PL hnedého cukru
- 2 PL mletých mandlí
Postup:
- Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom, pridáme studené maslo nakrájané na kúsky, vajce, žĺtky a rýchlo vymiesime cesto. Uhnetené cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky asi na 20 minút. Koláčovú formu s priemerom 30 cm vymastite maslom. Vychladnuté cesto rozvaľkajte a vložte do formy – cestom vyložte dno a boky formy.
- Koláčovú formu s cestom zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na ďalších 20-30 minút (cesto nebude počas pečenia odtekať od okrajov formy).
- Slivky umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky.
- Tortovú formu vyberte z chladničky, dno posypte mletými mandľami, na tortu položte polovice sliviek (rezom nahor). Slivky posypte škoricou a hnedým cukrom. Cesto vložte na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si pusinky. Bielka vyšľahajte mixérom do tuha, počas šľahania pridávajte po častiach cukor, keď sa cukor rozpustí (pena bude lesklá), vmiešajte zemiakovú múku.
- Upečený koláč vyberte z rúry, na slivky položte rovnomerne vyšľahané bielky. Koláč vložte späť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte ďalších 25 minút.
Leave a Reply