Ingrediencie pre 12 osôb:
- 400 g polohr.múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 g cukru
- 250 g masla
- 2 vajcia
JABLKOVÁ NÁPLŇ:
- 1 kg strúhaných jabĺk
- 50 g cukru
- 1 lyžica masla
- 2 polievkové lyžice džemu
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice krupice
KOKOSOVÝ KRÉM:
- 700 ml mlieka
- Jemný škrob 80 g
- 100 g cukru
- 50 g kokosu
Príprava
1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do priehľadnej fólie a necháme v chladničke, kým si pripravíme plnku.
2. Na plnku nastrúhame jablká a krátko podusíme na masle spolu s cukrom. Ak sú jablká sladké, cukor možno vynechať. Trochu vychladíme a pridáme džem a škoricu.
3. Škrob a cukor vymiešame s 200 ml mlieka na zmes bez hrudiek. Varte vo zvyšnom mlieku (500 ml). Do uvarenej smotany pridáme kokos a všetko spojíme.
4. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť vyvaľkáme na veľkosť formy (20×30 cm), vložíme do formy a popicháme vidličkou.
5. Na vrch posypte 2 polievkovými lyžicami krupicu a rovnomerne rozdeľte jablká.
6. Krém s kokosom dáme na jablká a zarovnáme.
7. Na krém položíme druhú časť cesta a tiež popicháme. Pečieme pri teplote 175° asi 35 minút, alebo kým koláč jemne nezhnedne. Rúra by mala byť predhriata. Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Leave a Reply