Kyslá nakladaná kapusta a zaváraná kapusta sú dva úplne odlišné produkty, ktoré sa líšia spôsobom prípravy a nutričnou hodnotou. Prečo stojí za to venovať pozornosť?

Hoci tieto názvy často používame zameniteľne, kyslá nakladaná kapusta a zaváraná kapusta sú dva úplne odlišné produkty, ktoré sa líšia spôsobom prípravy a nutričnou hodnotou. Ako rozlíšiť jednu od druhej a prečo stojí za to venovať pozornosť?

Kapusta je jedným zo základov tradičnej poľskej kuchyne, no málokto z nás si uvedomuje, že medzi kyslou nakladanou kapustou a zaváranou kapustou je zásadný rozdiel.

Tieto výrazy často používame zameniteľne, čo je veľká chyba, pretože obe verzie tejto obľúbenej zeleniny sa líšia chuťou, výrobným postupom a zdravotnými vlastnosťami.

V tomto článku vám vysvetlím rozdiel medzi nimi a poviem vám, ako ich odlíšiť pri nákupe.

Kyslá nakladná kapusta sa vyrába prirodzeným procesom mliečneho kvasenia. Po nastrúhaní a pridaní soli je kapusta pevne zabalená, čo vytvára ideálne podmienky pre rozvoj prospešných baktérií mliečneho kvasenia.

Tieto baktérie premieňajú cukry v kapuste na kyselinu mliečnu, čo jej dodáva charakteristickú kyslú chuť a chrumkavú textúru.

Zaváraná kapusta sa naopak vyrába tak, že nakrájanú kapustu zalejete roztokom octu, cukru, soli a korenia. Tento proces nie je fermentáciou, ale iba konzerváciou.

Vďaka prítomnosti octu má kyslá kapusta dlhšiu trvanlivosť, ale stráca mnohé zo svojich zdraviu prospešných vlastností.

Ako rozlíšiť kyslú nakladanú kapustu od zaváranej kapusty?

Farba: Nakladaná kapusta má zvyčajne žltkastú alebo krémovú farbu, ktorá časom zosilnie. Zaváraná kapusta si zachováva belšiu farbu, podobne ako čerstvá kapusta.
Konzistencia: Nakladaná kapusta je tuhšia a má chrumkavú textúru. Zaváraná kapusta býva o niečo mäkšia.
Chuť: Nakladaná kapusta má príjemne kyslú chuť s jemným nádychom sladkosti. Zavaraná kapusta je kyslejšia a má výraznú octovú príchuť.
Vôňa: Nakladaná kapusta má charakteristickú, mierne kyslú vôňu, súvisiacu s procesom kvasenia. Zaváraná kapusta vonia octovejšie.
Tekutina: Šťava z knakladanej kapusty je zakalená a mierne sladká, zatiaľ čo šťava zo zaváranej kapusty je číra a kyslejšia.

Prečo sa oplatí zvoliť nakladanú kapustu?

Nakladaná kapusta je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Obsahuje:

Probiotiká: Baktérie mliečneho kvasenia priaznivo pôsobia na črevnú bakteriálnu flóru, zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
Vitamíny: Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K.
Minerály: Obsahuje draslík, vápnik, železo a horčík.
Vláknina: Podporuje činnosť čriev a pocit sýtosti.

Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže pomôcť posilniť váš imunitný systém, znížiť krvný tlak, zlepšiť trávenie a predchádzať mnohým chorobám.

Hoci sa tieto dva druhy môžu zdať podobné, výrazne sa líšia spôsobom výroby, nutričným zložením a chuťou. Pri výbere kyslej kapusty volíme prirodzene fermentovaný produkt, bohatý na probiotiká a ďalšie živiny.

Preto sa oplatí venovať chvíľku pozornému čítaniu etikiet a výberu kvalitných produktov, ktoré budú mať pozitívny vplyv na naše zdravie.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*