

Ingrediencie:
Na piškótový koláč:
- 2 stredné vajcia
- 75 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 50 g polohr. múky
Na pomarančové želé:
- 12 g (4 čajové lyžičky) práškovej želatíny
- 50 g cukru
- 350 ml čerstvej pomarančovej šťavy
Na ozdobu:
- 50 g tmavej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 50 g masla
Recept na ľahký jaffa koláč:
- Na tento koláč si vezmite kúsok papiera na pečenie a pre presnosť naň pomocou pravítka nakreslite štvorec s veľkosťou 20 cm. Otočte papier a položte na plech. Plech na pečenie s priemerom 18 cm vysteľte dvojitou vrstvou potravinovej fólie.
- Rúru predhrejeme na 200C. Vložte vajcia a cukor do veľkej misy. Šľahajte ich mixérom, kým nebudú husté, bledé a krémové, asi 5 minút.
- Pridajte vanilkový extrakt a potom na vrch preosejte múku. Pomocou silikónovej špachtle alebo veľkej kovovej lyžice vmiešame múku do vaječnej zmesi.
- Piškótovú zmes ihneď vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom zakryjeme vami nakreslený štvorec. Pečieme 8 minút, kým nevykysne a nezozlatne.
- Papier položte na mriežku na 15 minút, aby úplne vychladol. Keď piškóta vychladne, nakrájajte ju na štvorec, ktorý ste si nakreslili. Umiestnite ho pevne na dno pripraveného plechu na pečenie a odložte.
- Vytvorte želé tak, že do veľkej žiaruvzdornej nádoby odmeriate 150 ml horúcej vody a pridáte želatínu. Jemne miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Ak je váš džbán dostatočne veľký, pridajte pomarančový džús a cukor.
- Ak nie, všetko preložíme do misky. Jemne miešajte, kým sa zrnká cukru nerozpustia. Nechajte vychladnúť, kým stuhne – mali by ste vidieť, že na bokoch začína tuhnúť), potom vylejte na tortovú formu.
- Necháme chladiť aspoň 2 hodiny, aby stuhla, a potom pripravte čokoládovú polevu. Do misky dáme tmavú čokoládu, mliečnu čokoládu, maslo a 2 polievkové lyžice vody.
- Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 15 sekúnd za jemného miešania, potom v mikrovlnnej rúre ďalších 15 sekúnd, kým sa neroztopí. Dávajte pozor, aby ste čokoládu neprehriali.
- Necháme aspoň 10 minút vychladnúť, potom lyžicou nalejeme na stuhnuté pomarančové želé a uhladíme. Odložte na 30 minút do chladničky, aby stuhla. Potom nakrájajte a podávajte.
Dobrú chuť!
Leave a Reply