Ľahká torta Jaffa: Tento recept na koláč Jaffa je ideálny aj pre deti, pretože obsahuje veľa vylisovanej pomarančovej šťavy.


Ingrediencie:
Na piškótový koláč:

  • 2 stredné vajcia
  • 75 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g polohr. múky

Na pomarančové želé:

  • 12 g (4 čajové lyžičky) práškovej želatíny
  • 50 g cukru
  • 350 ml čerstvej pomarančovej šťavy

Na ozdobu:

  • 50 g tmavej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 50 g masla

Recept na ľahký jaffa koláč:

  1. Na tento koláč si vezmite kúsok papiera na pečenie a pre presnosť naň pomocou pravítka nakreslite štvorec s veľkosťou 20 cm. Otočte papier a položte na plech. Plech na pečenie s priemerom 18 cm vysteľte dvojitou vrstvou potravinovej fólie.
  2. Rúru predhrejeme na 200C. Vložte vajcia a cukor do veľkej misy. Šľahajte ich mixérom, kým nebudú husté, bledé a krémové, asi 5 minút.
  3. Pridajte vanilkový extrakt a potom na vrch preosejte múku. Pomocou silikónovej špachtle alebo veľkej kovovej lyžice vmiešame múku do vaječnej zmesi.
  4. Piškótovú zmes ihneď vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom zakryjeme vami nakreslený štvorec. Pečieme 8 minút, kým nevykysne a nezozlatne.
  5. Papier položte na mriežku na 15 minút, aby úplne vychladol. Keď piškóta vychladne, nakrájajte ju na štvorec, ktorý ste si nakreslili. Umiestnite ho pevne na dno pripraveného plechu na pečenie a odložte.
  6. Vytvorte želé tak, že do veľkej žiaruvzdornej nádoby odmeriate 150 ml horúcej vody a pridáte želatínu. Jemne miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Ak je váš džbán dostatočne veľký, pridajte pomarančový džús a cukor.
  7. Ak nie, všetko preložíme do misky. Jemne miešajte, kým sa zrnká cukru nerozpustia. Nechajte vychladnúť, kým stuhne – mali by ste vidieť, že na bokoch začína tuhnúť), potom vylejte na tortovú formu.
  8. Necháme chladiť aspoň 2 hodiny, aby stuhla, a potom pripravte čokoládovú polevu. Do misky dáme tmavú čokoládu, mliečnu čokoládu, maslo a 2 polievkové lyžice vody.
  9. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 15 sekúnd za jemného miešania, potom v mikrovlnnej rúre ďalších 15 sekúnd, kým sa neroztopí. Dávajte pozor, aby ste čokoládu neprehriali.
  10. Necháme aspoň 10 minút vychladnúť, potom lyžicou nalejeme na stuhnuté pomarančové želé a uhladíme. Odložte na 30 minút do chladničky, aby stuhla. Potom nakrájajte a podávajte.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*