Lahodné Dobošové rezy: Klasika, ktorá nesmie chýbať na vašom stole!

Tento tradičný slovenský zákusok je skutočným hitom na každých oslavách a rodinných stretnutiach. Jeho nadýchané cesto, krémová plnka a čokoládová poleva vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktorá si získa srdce každého milovníka sladkostí.

Vyskúšajte náš jednoduchý recept a prekvapte svojich blízkych touto skvostnou dobrotou!

Ingrediencie na cesto:

  • 8 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Ingrediencie na krém:

  • 500 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingu (bez cukru)
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 100 g horkej čokolády (na varenie)
  • 1 balíček vanilkového cukru

Poleva:

  • 150 g horkej čokolády
  • 50 g masla

Postup:

1. Príprava cesta:

Predhrejte rúru na 180°C. Oddelte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny.

Do žĺtkovej zmesi postupne pridávajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do pripravenej formy (vymastenej a vysypanej múkou) a pečte približne 25-30 minút. Skontrolujte špáradlom, či je cesto upečené.

2. Príprava krému:

Z mlieka a pudingového prášku uvarte hustý puding, nechajte ho vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do hladka.

Postupne pridávajte do maslovej zmesi vychladnutý puding a na záver vmiešajte kakao a roztopenú čokoládu.

3. Zloženie zákusku:

Upečený plát cesta rozkrojte na tri časti. Každú časť natrite pripraveným krémom a vrstvy položte na seba. Na vrch zákusku naneste zvyšok krému a uhladte ho.

4. Poleva:

Roztopte čokoládu spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Polevou prelejte vrchnú časť zákusku a nechajte stuhnúť.

Záver:

Nechajte koláč aspoň pár hodín v chladničke, aby sa chute krásne prepojili. Dobošové rezy sú jedným z najväčších hitov na slovenských oslavách a rodinných stretnutiach. Vyskúšajte tento klasický recept, ktorý nikdy nesklame!

 

Zdroj obrázka: tkatka, varecha.sk

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*