Tento tradičný slovenský zákusok je skutočným hitom na každých oslavách a rodinných stretnutiach. Jeho nadýchané cesto, krémová plnka a čokoládová poleva vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktorá si získa srdce každého milovníka sladkostí.
Vyskúšajte náš jednoduchý recept a prekvapte svojich blízkych touto skvostnou dobrotou!
Ingrediencie na cesto:
- 8 vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Ingrediencie na krém:
- 500 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingu (bez cukru)
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 100 g horkej čokolády (na varenie)
- 1 balíček vanilkového cukru
Poleva:
- 150 g horkej čokolády
- 50 g masla
Postup:
1. Príprava cesta:
Predhrejte rúru na 180°C. Oddelte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny.
Do žĺtkovej zmesi postupne pridávajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do pripravenej formy (vymastenej a vysypanej múkou) a pečte približne 25-30 minút. Skontrolujte špáradlom, či je cesto upečené.
2. Príprava krému:
Z mlieka a pudingového prášku uvarte hustý puding, nechajte ho vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do hladka.
Postupne pridávajte do maslovej zmesi vychladnutý puding a na záver vmiešajte kakao a roztopenú čokoládu.
3. Zloženie zákusku:
Upečený plát cesta rozkrojte na tri časti. Každú časť natrite pripraveným krémom a vrstvy položte na seba. Na vrch zákusku naneste zvyšok krému a uhladte ho.
4. Poleva:
Roztopte čokoládu spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Polevou prelejte vrchnú časť zákusku a nechajte stuhnúť.
Záver:
Nechajte koláč aspoň pár hodín v chladničke, aby sa chute krásne prepojili. Dobošové rezy sú jedným z najväčších hitov na slovenských oslavách a rodinných stretnutiach. Vyskúšajte tento klasický recept, ktorý nikdy nesklame!
Zdroj obrázka: tkatka, varecha.sk
Leave a Reply