Ingrediencie:
- 600 gramov hladkej múky
- 100 gramov zahusťovadla
- 300 gramov cukru
- 4 žĺtky
- 1 celé vajce
- 250 gramov masla
- 1 šálka sladkej smotany
- 2 veľké lyžice rumu
- strúhaná citrónová kôra
- šťava z jedného citróna
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 1 vrecko prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice teplej vody
Navyše:
- marhuľový alebo iný džem podľa chuti
Príprava
- Žĺtky, vajce a oba druhy cukru vymiešame do peny, pridáme maslo, zahusťovadlo a polovicu múky a ďalej miešame. Pridáme šťavu z citróna, citrónovú kôru, rum a sladkú smotanu a potom zmes preložíme na pracovnú dosku a zamiešame so zvyškom múky za pridávania 2 polievkových lyžíc vody.
- Dobre vypracované hladké cesto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom vyvaľkáme na cca 3 mm (pri pečení trochu narastie) a formičkami vykrajujeme sušienky podľa želania, polovicu vcelku, polovicu s otvorom.
- Pečú sa pri 170 stupňoch 7-8 minút, musia zostať svetlé. Polovičky s jamkou ešte teplé pocukrujeme práškovým cukrom a zlepíme marhuľovým alebo iným džemom so spodkom bez jamky.
- Z tohto množstva sa získa cca 120 keksíkov, záleží od formy.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply