Lahodné, krehké pečivo: Na sviatky ako stvorené!

Ingrediencie:

  • 600 gramov hladkej múky
  • 100 gramov zahusťovadla
  • 300 gramov cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 250 gramov masla
  • 1 šálka sladkej smotany
  • 2 veľké lyžice rumu
  • strúhaná citrónová kôra
  • šťava z jedného citróna
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 1 vrecko prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice teplej vody

Navyše:

  • marhuľový alebo iný džem podľa chuti

Príprava

  1. Žĺtky, vajce a oba druhy cukru vymiešame do peny, pridáme maslo, zahusťovadlo a polovicu múky a ďalej miešame. Pridáme šťavu z citróna, citrónovú kôru, rum a sladkú smotanu a potom zmes preložíme na pracovnú dosku a zamiešame so zvyškom múky za pridávania 2 polievkových lyžíc vody.
  2. Dobre vypracované hladké cesto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom vyvaľkáme na cca 3 mm (pri pečení trochu narastie) a formičkami vykrajujeme sušienky podľa želania, polovicu vcelku, polovicu s otvorom.
  3. Pečú sa pri 170 stupňoch 7-8 minút, musia zostať svetlé. Polovičky s jamkou ešte teplé pocukrujeme práškovým cukrom a zlepíme marhuľovým alebo iným džemom so spodkom bez jamky.
  4. Z tohto množstva sa získa cca 120 keksíkov, záleží od formy.

Prajeme dobrú chuť!

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*