Recept na mäkký perník
pre 24 cm tortovú formu
- 2 šálky cmaru (500 ml)
- 2 šálky polohr. celozrnnej múky (300 g)
- 1 vajce
- 2/3 šálky cukru (150 g)
- štipka soli (2 g)
- 1 balíček perníkového korenia (40 g) – môžete pridať polovicu, ak dávate prednosť len jemnej perníkovej príchuti
- 2 PL kakaa (20 g)
- 2 lyžičky sódy (8 g)
- 1/2 šálky oleja (100 g)
Na čokoládovú polevu:
- 150 g mliečnej alebo horkej čokolády
- 50 g mäkkého masla
Postup:
- Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C bez ventilátora alebo na 160 °C s ventilátorom.
- Cmar zohrejte tak, aby bol teplý, ale nie horúci. Potom nasypte múku do veľkej misy, pridajte perníkové korenie, kakaový prášok, soľ a sódu bikarbónu. Všetko dôkladne premiešajte.
- Do druhej misky rozbijeme vajce, pridáme cukor a vidličkou krátko vyšľaháme. Potom prilejte cmar, olej a ešte raz krátko premiešajte. Keď sa mokré prísady spoja, vlejte ich do suchých a krátko premiešajte, kým nevznikne homogénne cesto (môžete použiť mixér).
- Cesto ihneď nalejte do tortovej formy a vložte do predhriatej rúry na druhú úroveň odspodu. Perník pečte cca 45 minút, skontrolujeme. Po upečení ho ihneď vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Keď perník vychladne, polejeme ho čokoládovou polevou, ktorú pripravíte tak, že prísady dáte do misky a pri zahrievaní ich len mierne roztopte.
Potom vylejte na vrch koláča.
DOBRÚ CHUŤ! Nezabudnite tento rýchly a jednoduchý recept zdieľať aj so svojimi priateľmi. 🙂
Leave a Reply