Zloženie: približne 30 kusov
- 500 g hladkej múky
- 5 vaječných žĺtkov
- 50 g masla
- 25 g čerstvého droždia
- 2,5 dl mlieka
- 50 g cukru
- štipka soli
- 1 polievková lyžica rumu
- olej na vyprážanie
Príprava:
- Mlieko zohrejem, zmiešam s 1 lyžicou múky a cukrom. Rozdrobím droždie, nechám vzísť. Medzitým si odmeriam múku, pridám štipku soli, pre chuť. Keď kvások vzíde, primiešam žĺtky a zmes vylejem do stredu múky. Maslo zjemním a tiež pridám. Pridám aj rum. Hnietime a cesto by malo byť mäkké, nie tvrdé.
- Miesim ho v stroji pomocou programu na miesenie, potom ho zastavím a spustím odznova, t. j. premiesim dvakrát. Samozrejme, miesiť môžete aj ručne. V miske som ho nechala zdvojnásobiť. Silikónovú dosku na miesenie posypem múkou, cesto rozvaľkám, potom pomúčenými rukami sploštím dlaňou na hrúbku prsta (môžete použiť aj valček).
- Vykrajujem 5 cm pohárom. Silikónovým štetcom potriem vrch vykrojených šišiek tenko olejom, aby sa neškvarili, prikryjem utierkou a nechám pol hodiny kysnúť.
- Olej nalejem na panvicu s vysokými okrajmi a zohrejem. Je dobré, ak olej okolo vloženého kúska bublá, ale nesyčí. Toto sa nazýva „teplý olej“. Túto teplotu treba pri pečení dodržať. Cesto uložené v “horúcom oleji” sa pri pečení ešte viac nadvihne a vytvorí sa tak pásik na strane, ktorá sa nedotýka oleja a tým bude šiška nadýchaná a len spodok bude červený.
- Stredným prstom siahnem do stredu šišky, tak do nej vyvŕtam dieru a potom ju držiac na prste prevrátim tak, aby bola dierka dole. Šišku vložím do rozohriateho oleja, otvorom nadol. Do oleja dáme len toľko šišiek, koľko sa pohodlne zmestí, pretože pri pečení sa ešte viac nafúknu.
- Prikryjem pokrievkou a pečiem ich 4-5 minút. Potom pokrievku stiahnem, šišky otočím a pečiem z druhej strany bez pokrievky cca. Za 4-5 minút. Hotové položte na papierovú utierku. Podávam vlažné, s práškovým cukrom a džemom. Keď zvyšné vychladnuté šišky dáte do mikrovlnky na 500 wattov na 10-15 sekúnd, budú ako keby boli práve upečené.
DOBRÚ CHUŤ!
Leave a Reply