Len dva dni stačia: Tieto potraviny môžu potichu poškodiť vaše črevá.

Vedci varujú pred „tichým“ zápalom v tráviacom systéme. Ktoré potraviny sú najrizikovejšie?

Vedci z Univerzity v Melbourne prišli so znepokojivým zistením – už po dvoch dňoch konzumácie potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov môže dôjsť k poškodeniu citlivej rovnováhy v črevách.

Tento proces síce prebieha potichu, ale jeho dôsledky môžu byť ďalekosiahle: zápalové ochorenia čriev, oslabená imunita a zvýšené riziko chronických chorôb.

Čo je to „tichý“ zápal?

Ide o chronický zápal na bunkovej úrovni, ktorý sa neprejavuje hneď zjavnými príznakmi. Dlhodobo však oslabuje sliznicu čriev, narúša črevnú mikroflóru a môže prispievať k vzniku chorôb ako Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva či obezita.

Ktoré potraviny to spôsobujú?

  • Vyprážané jedlá (fast food, hranolky, rezne)

  • Priemyselne spracované mäsové výrobky (salámy, párky, klobásy)

  • Sladkosti s palmovým alebo kokosovým tukom

  • Náhradné mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku

  • Lacné pečivo a keksy s hydrogenovanými tukmi

Podľa štúdie dochádza už po 48 hodinách k zmenám v črevných baktériách, čo ovplyvňuje nielen trávenie, ale aj psychiku a celkové zdravie.

Čo môžete spraviť pre svoje črevá?

  • Znížte príjem nasýtených tukov

  • Zaraďte do jedálnička fermentované potraviny (kyslá kapusta, kefír, kimchi)

  • Jedzte viac vlákniny – celozrnné obilniny, strukoviny, zeleninu

  • Pite dostatok vody

  • Hýbte sa – pohyb podporuje peristaltiku čriev

 Záver

Možno si myslíte, že dva dni nezdravého stravovania nemôžu mať veľký vplyv. Táto štúdia však ukazuje, že už krátkodobé prejedanie sa nesprávnymi jedlami môže vyvolať tichý, ale nebezpečný zápal.

Doprajte svojim črevám to, čo si zaslúžia – láskavosť, rovnováhu a výživu, nie stres a mastné bomby.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*