- Máte chuť na nadýchaný a ľahký dezert? Alebo rozmýšľate, čím sa blysnúť na rodinnej oslave? Upečte si luxusný dvojfarebný vanilkový dezert.
Ingrediencie
Na cesto
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- 5 polievkových lyžíc cukru
- 5 vaječných bielkov
- 3 lyžice oleja
- ½ vrecka prášku do pečiva
- štipka soli
Na krém
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 3 sáčky vanilkového cukru
- 5 žĺtkov
- 500 ml mlieka
- 100 g mliečnej čokolády
- 250 g kvalitného margarínu alebo masla
- 250 g neplnených sušienok
- mlieko na namáčanie sušienok
Navyše
- 1 škatuľa smotany na šľahanie
- 1 stužovač
- strúhaný kokos na posypanie
Postup
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, postupne vmiešame cukor, olej, múku a prášok do pečiva.
- Plech na pečenie vymastíme a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vylejeme na plech, vložíme do rúry a pečieme približne 10 až 15 minút, podľa skúseností. Hotový koláč navlhčite 6 lyžicami mlieka a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém. Mlieko začnite zohrievať vo vodnom kúpeli. V miske zmiešajte žĺtky, múku, práškový a vanilkový cukor. Zmes vlejte do teplého mlieka a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Ešte horúci krém rozdeľte na polovicu a nechajte čiastočne vychladnúť.
- Do jednej polovice krému pridajte rozpustenú čokoládu a 100 g margarínu (alebo masla). Dôkladne premiešajte. Zvyšný margarín (150 g) vmiešajte do druhej polovice krému.
- Horký čokoládový krém natrite najprv na vychladnutý koláč. Navrch navrstvite sušienky mierne navlhčené mliekom a potrite ich vanilkovým krémom. Uhladíme a riadne vychladíme. Pred podávaním ozdobíme hrubou vrstvou šľahačky a posypeme kokosom.
Leave a Reply