Luxusný dezert ako z najdrahšej cukrárne!

  • Máte chuť na nadýchaný a ľahký dezert? Alebo rozmýšľate, čím sa blysnúť na rodinnej oslave? Upečte si luxusný dvojfarebný vanilkový dezert.

Ingrediencie
Na cesto
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 5 vaječných bielkov
  • 3 lyžice oleja
  • ½ vrecka prášku do pečiva
  • štipka soli
Na krém
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 250 g kvalitného margarínu alebo masla
  • 250 g neplnených sušienok
  • mlieko na namáčanie sušienok
Navyše
  • 1 škatuľa smotany na šľahanie
  • 1 stužovač
  • strúhaný kokos na posypanie

Postup
  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, postupne vmiešame cukor, olej, múku a prášok do pečiva.
  2. Plech na pečenie vymastíme a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vylejeme na plech, vložíme do rúry a pečieme približne 10 až 15 minút, podľa skúseností. Hotový koláč navlhčite 6 lyžicami mlieka a nechajte vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravte krém. Mlieko začnite zohrievať vo vodnom kúpeli. V miske zmiešajte žĺtky, múku, práškový a vanilkový cukor. Zmes vlejte do teplého mlieka a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Ešte horúci krém rozdeľte na polovicu a nechajte čiastočne vychladnúť.
  4. Do jednej polovice krému pridajte rozpustenú čokoládu a 100 g margarínu (alebo masla). Dôkladne premiešajte. Zvyšný margarín (150 g) vmiešajte do druhej polovice krému.
  5. Horký čokoládový krém natrite najprv na vychladnutý koláč. Navrch navrstvite sušienky mierne navlhčené mliekom a potrite ich vanilkovým krémom. Uhladíme a riadne vychladíme. Pred podávaním ozdobíme hrubou vrstvou šľahačky a posypeme kokosom.
Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*