Kačací tuk hrá dôležitú úlohu aj v alternatívnej medicíne. Čo ešte o tom stojí za to vedieť?
Kačacia masť je lepšia ako bravčová masť pre vysoký obsah nenasýtených tukov (spolu s tými druhými, ktoré sú menej zdravé).
Jednou z jeho hlavných zložiek je kyselina olejová, ktorá sa okrem iného nachádza aj v olivovom oleji.
Kačacie masť má navyše vysoký prah dymivosti – 190 stupňov Celzia, takže sa dá pokojne použiť na vyprážanie a zapekanie pokrmov pri maximálnej teplote.
Je kačací tuk zdravý?
V rozumných množstvách, absolútne. Kačací tuk je dobrým nosičom vitamínov a minerálov. Telu uľahčuje ich vstrebávanie, takže sa rýchlejšie regeneruje napríklad po chorobe.
Pôsobí aj antidepresívne – pomáha obnoviť hormonálnu rovnováhu, uvoľňuje stres, napätie a dodáva silu potrebnú k činnosti.
Rovnako ako ostatné živočíšne tuky však obsahuje cholesterol a veľké množstvo kalórií, ktoré môžu organizmus zaťažiť. Preto sa neodporúča ľuďom s nadváhou alebo srdcovým ochorením.
Kačací tuk v alternatívnej medicíne
V mnohých domácnostiach sa kačacia masť aplikuje lokálne na kožu v prípade prechladnutia alebo vírusových infekcií. Má hrejivý účinok.
Môže sa použiť na mazanie hrudníka, krku a chrbta. Niekedy je súčasťou homeopatických liekov. V minulosti sa používal aj ako liek na kocovinu.
Po požití alkoholu sa skonzumovala lyžica kačacej masti a ráno sa človek zobudil ako novorodenec.
Ako si vyrobiť kačaciu masť doma?
Tento zdravý a hrejivý produkt je dostupný v niektorých obchodoch. Najčastejšie sa nachádza v regáloch s výrobkami dovážanými z Francúzska, kde je obzvlášť populárny.
Kačaciu masť však môžete vyškvariť aj na bežnej domácej panvici. Z kačky odrežte kožu a tukovú vrstvu. Zohrievame na miernom ohni, kým sa všetok tuk neroztopí a šupka nebude suchá.
Potom zlejte tuk z panvice cez sitko, aby ste odstránili všetky nečistoty. Počkajte, kým vychladne a nádobu zatvorte.Kačaciu masť môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke 3-4 mesiace.
Po preložení do nádoby odolnej voči nízkej teplote ju môžete zamraziť. Svoju čerstvosť a cenné nutričné hodnoty si potom zachová až 6-8 mesiacov.
Kačacia masť – ako ju využiť v kuchyni
Francúzi majú pravdu. Zemiaky pripravené v kačacej masti získajú nielen peknú zlatistú farbu, ale aj jedinečnú chuť. Podobné benefity má aj koreňová zelenina vyprážaná na kačacej masti.
Tento druh tuku je vhodný aj na vyprážanie mletých rezňov, bravčových rezňov a panenky. Vlajkovou loďou francúzskeho jedla je kačacie konfitovanie, teda pomaly varené vo vlastnom tuku.
Takto sa upravujú kačacie prsia alebo stehná. Marinované mäso vložíme do pekáča s kačacou alebo husacou masťou.
Dáte do rúry vyhriatej na 120 stupňov Celzia na niekoľko hodín – od 3 do 6 podľa množstva mäsa. Kačacie konfitovanie sa tradične podáva s opekanými zemiakmi, vyprážanou kapustou a brusnicovou omáčkou.
Zdieľajte so svojimi priateľmi.
Leave a Reply