POSTUP:
Múku s práškom do pečiva vysypeme do misky. Pridáme maslo v izbovej teplote a rukou ho primiesime. Postupne pridáme vajíčko a cukor. Po vymiesení dostaneme jemnú drť. Pokiaľ je cesto veľmi sypké, pridáme trochu studenej vody a znova premiesime. Cesto si rozdelíme na 2 časti. Jednu zabalíme do fólie a dáme do mrazničky, druhú odložíme do chladničky.
Maková plnka:
Mlieko s cukrom, olejom a škoricou dáme do hrnca a mierne zahrejeme na ohni. Pridáme mak, ktorý sme zmiešali s kukuričným škrobom a povaríme 10 minút. Následne odstavíme z ohňa a pridáme rozšľahané žĺtka a keď takto pripravená plnka vychladne, pridáme vyšľahané bielka.
Tvarohová plnka:
Žĺtka s cukrom a s kukuričným škrobom vyšľaháme do peny. Pridáme tvaroh, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Poriadne premiešame a do tejto hmoty nalejeme rozpustené maslo a vyšľahané bielka.
Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 32 x 40 cm. Vystelieme ho papierom na pečenie alebo ho vymastíme tukom a vysypeme múkou. Cesto z chladničky rozvaľkáme a vložíme ho na plech. Navrstvíme makovú plnku, tvarohovú plnku a nakoniec na hrubom strúhadle nastrúhame cesto z mrazničky.
Všetko spolu pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 50 minút. Upečený koláč vyberieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Dobrú chuť!
Leave a Reply