MAKOVÝ ZÁKUSOK s citrónom. Zamiluje si ho naozaj každý!

Toto je tajomstvo dokonale šťavnatého dezertu s makom a citrónom. Máte chuť na dezert, ktorý sa rozplýva v ústach? Potom tento recept je tu pre vás!

INGREDIENCIE:
Cesto:

  • 5 bielkov
  • 200 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 200 g mletého maku
  • 120 g špaldovej múky /prípadne klasickej polohrubej
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • Citrónová kôra z jedného citróna

Krém:

  • 250 ml mlieka
  • 40 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 120 g cukru
  • 150 g masla
  • citrónová šťava z jedného citróna

Citrónová poleva:

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • 2-3 lyžice horúcej vody

Postup:

  1. Najprv si pripravíme krém: Pudingový prášok rozmiešame v troche mlieka, zvyšok mlieka dáme do panvice, pridáme cukor a vanilkový cukor a privedieme do varu, keď mlieko začne variť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  2. Maslo vymiešame do peny, za stáleho miešania po lyžičkách pridáme dobre vychladnutý puding, dobre vyšľaháme. Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna a dobre vyšľaháme do hladka.
    Korpus:
  3. 5 bielok vyšľaháme na tuhý sneh, postupne za stáleho miešania pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky. Dobre vyšľaháme do peny. Opatrne po častiach primiešame mletý mak, špaldovú múku zmiešame so sódou bikarbónou a preosejeme ju do zmesi. Premiešame. Nakoniec primiešame citrónovú kôru.
  4. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 10 minút. Plát necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme na dve rovnaké polovice az jednej polovice odstránime papier na pečenie.
  5. Trochu krému si odložíme nabok. Na spodok dáme jednu polovicu plátu, natrieme rovnomerne krémom a na vrch položíme druhú polovicu plátu, tak aby bol papier na pečenie na vrchu, teraz papier na pečenie odstránime. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.
  6. Poleva: Práškový cukor, zmiešame s citrónovou šťavou a olejom, vymiešame, za stáleho miešania postupne pridávame horúcu vodu (podľa potreby) vymiešame. Polevu rovnomerne rozotrieme na vrch koláča, necháme stuhnúť. nakrájame na úhľadné obdĺžniky a ozdobíme krémom, ktorý sme si odložili bokom.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*