Cantaloupe je nielen lahodný, šťavnatý a sladký, ale má aj výrazný liečivý účinok. Myslíte si, že ho môžeme jesť aj pri ženských problémoch?
Cantaloupe ázijského pôvodu je ovocím aj liečivou rastlinou. Jeho domovinou je India, kde sa pestoval už pred 4000 rokmi. Cantaloupe je menej populárny ako jeho grécky náprotivok, no jeho nutričný obsah je výraznejší.
Poznáme viacero odrôd. Jeho šupka môže byť hrubá, hladká, sieťovitá a ryhovaná a dužina je oranžová a zelenkastá.
Ako vieme, že melón je zrelý?
Vďaka tomu sa odlišujú nielen názvom, ale aj farbou a nutričným obsahom. Niektoré odrody dozrievajú už koncom júna a vegetačné obdobie môže trvať až do septembra.
Zrelý melón možno rozpoznať podľa svetlej kôry, mäkkosti konca nad piestikom a súvisiacej charakteristickej vône.
Aký je účinok cantaloupe?
Jeho nutričná hodnota spočíva v týchto živinách: vápnik, fosfor, železo, sodík, draslík, horčík, meď, zinok a chróm, vitamín A, tiamín, kyselina listová a vitamín C.
Za svoj liečivý účinok vďačí obsahu betakaroténu, vďaka čomu je výborným liekom na všetky zápalové a horúčkovité ochorenia.
Príjemne chladí a zlepšuje pohodu. Dobre účinkuje aj pri zápaloch tenkého a hrubého čreva, ako aj zápale zvierača na konci tenkého čreva.
Ochorenia tohto úseku čreva sa môžu vyskytnúť najmä u vegetariánov, ktorí jedia väčšinu svojej stravy v surovom stave. Cantaloupe je výborný na liečbu ženských problémov, najmä ak majú nepravidelnú alebo silnú menštruáciu.
Rad účinnosti ovocia stále nekončí: stimuluje činnosť obličiek a je tiež jedným z najlepších protijedov na dnu, žlčové kamene a reumu.
Mimoriadne dobre pôsobí na imunitný systém, čistí a odstraňuje bolestivé usadeniny zo všetkých častí tela vrátane členkov a zápästí.
Pre vysoký obsah uhľohydrátov ho možno zaradiť aj do jedálnička ako hlavné jedlo, aj keď pre veľmi vysoký obsah cukru môžu cukrový melón konzumovať len v malom množstve.
Pokiaľ dokážeme tomuto lahodnému ovociu odolať, mali by sme ho uchovávať pri teplote 7-10°, takže zaručene vydrží tri alebo aj päť dní.
Ak ho skladujete v chladničke, vedzte, že jeho lahodnú arómu môžu ľahko prevziať aj iné potraviny.
Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply