Maslo alebo margarín?

Po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že do roku 2023 by mali byť trans-tuky odstránené z potravín, pretože sú zodpovedné za 500 000 úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia ročne, výrobcovia margarínov sa pripravujú na ich odstránenie zo svojich zložiek.

Trans-tuky pochádzajú z čiastočnej hydrogenácie rastlinných olejov, ktoré sa premieňajú na tuhé alebo polotuhé tuky a ako tuk na varenie sa používajú pri vyprážaní a pečení rôznych jedál, ako sú:

  • hranolky, hamburgery, hamburgery, čipsy všetkých druhov, mäso a mäsové výrobky a všetky druhy potravín, ktoré sa pripravujú hlavne v obchodoch so zmiešaným tovarom.

Bude teda margarín zdravšou alternatívou masla, ak sa odstránia transmastné kyseliny?

Niektoré štúdie naznačujú, že na nasýtené tuky obsiahnuté v masle by sme nemali byť takí prísni. Neznamená to, že by ste mali každý deň utápať svoje jedlo v masle alebo jesť mastné dezerty, no zjedenie malého množstva masla raz za čas vám pravdepodobne neuškodí.

Existujú aj maslá s nižším obsahom tuku, ktoré poskytujú polovicu kalórií, ale sú rovnako chutné ako celé produkty.

Na druhej strane si môžete vybrať mäkké margaríny a iné nátierky, ktoré obsahujú živiny nazývané rastlinné steroly a stanoly, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

Všetky produkty, ktoré obsahujú palmový olej a/alebo olej z palmových jadier, však obsahujú nasýtený tuk, ktorý zvyšuje kalórie.

Ak sa chcete rozhodnúť, porovnajte výživové štítky. Okrem nasýtených tukov a celkových kalórií z nich získaných skontrolujte, či výrobok obsahuje čiastočne stužený tuk.

Ak sa chcete vyhnúť maslu a margarínu, hľadajte alternatívy ako masti, ktoré sú na báze olivového oleja a iných rastlinných olejov a obsahujú prospešné mononenasýtené a polynenasýtené tuky.

Najlepší zo všetkého je samozrejme extra panenský olivový olej.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*