- Vynikajúca pochúťka na večeru. Tieto placky chutia fantasticky a ani zďaleka nie sú také mastné ako klasické langoše. Navyše ide o skutočne jednoduchý recept.
Potrebujeme:
- 3 hrnčeky (200 ml) hladkej múky
- 1 hrnček jogurtu
- 1 vajíčko
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžica oleja
Náplň:
- 300 g strúhaného syra (dávala som pecorino s pistáciovými orechmi)
- 1 vajíčko
Voliteľné:
- Uvarené roztlačené zemiaky, cibuľa, paprika, huby…
Na potretie:
- 100 g masla
- sušený cesnak
Postup:
- Jogurt, olej, vajcia, soľ a cukor v miske prešľaháme metličkou. Postupne zapracujeme aj múku, zmiešanú s jedlou sódou a cesto necháme 20 minút odpočinúť.
- Syr nastrúhame nahrubo a zmiešame s druhým vajíčkom (syr môžete použiť akýkoľvek, pridať bylinky ….)
Cesto vyklopíme z misy, rozdelíme na 14 bochníkov, pokiaľ chcete menšie placky alebo na 7-8 bochníkov, ak chcete väčšie placky. - Placky vyvaľkáme na tenko a naplníme syrom – ako buchty. Tie potom spojom dole na pomúčenej doske opäť rozvaľkáme na placky, vysoké max. 1 cm.
- Na náplň môžete k syru pridať ešte roztlačené uvarené zemiaky, osmaženú cibuľku so slaninou a ľubovoľnou zeleninou. Naozaj môžete vyskúšať akúkoľvek náplň podľa chuti a možností vašej chladničky.
- Postupne pečieme na rozpálenej suchej – nemastenej – panvici z oboch strán, placky sa pri pečení nafúknu, povyskočia. Po upečení potrieme každú placku rozpusteným maslom, do ktorého sme pridali sušený cesnak.
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento skvelý recept aj so svojimi známymi.
Leave a Reply