Mayský magický “prášok”, ktorý znižuje tlak, chráni srdce.

Mnoho ľudí si ho vychutnáva ako nápoj. Niektorí ho konzumujú aj ako prášok v mliečnych výrobkoch alebo pečive.  Mayovia v Južnej Amerike boli pravdepodobne prví, ktorí pestovali túto konkrétnu rastlinu v roku 400 nášho letopočtu.

Odvtedy vedci opakovane skúmali zdravotné prínosy kakaových bôbov. Kakao vo forme prášku je bohaté na antioxidanty a má mnoho priaznivých účinkov na náš organizmus.

Patrí medzi ne zníženie krvného tlaku a zníženie rizika srdcových ochorení. Takmer všetky potraviny, ktoré obsahujú vysoké percento prírodného kakaa, môžu mať zdravotné výhody.

  • Pri chronických ochoreniach
  • V metabolizme
  • Pri bunkovej proliferácii

Môže znížiť krvný tlak

Podľa hodnotenia z roku 2017 môže kakao pomôcť znížiť krvný tlak. Vedci sa domnievajú, že je to preto, že kakao ovplyvňuje oxid dusnatý a rozširuje cievy, čím znižuje tlak na ne.

Môže znížiť riziko srdcových ochorení

Kakaové produkty môžu mať podľa relevantných výskumov priaznivé účinky na kardiovaskulárne ochorenia. Existuje dokonca súvislosť medzi konzumáciou čokolády a o 37 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ako aj o 29 % nižším rizikom mŕtvice.

Avšak, pretože príliš veľa čokolády sa môže premietnuť do zvýšenej spotreby cukru, je dobré obmedziť konzumáciu čokolády úplne a rozhodnúť sa pre tmavú čokoládu bohatú na kakao alebo kakaový likér.

Môže zlepšiť rovnováhu cukru v krvi

Podporuje črevné baktérie

Môže zlepšiť kognitívne funkcie

Môže podporovať sexuálne funkcie

Čokoláda môže mať afrodiziakálne vlastnosti. Zatiaľ čo odborníci úplne nerozumejú príslušným mechanizmom, kakao môže aktivovať kanabinoidné receptory a vytvárať tak pocit pohody.

Ďalšie zlúčeniny v kakau môžu zlepšiť prekrvenie pohlavných orgánov a zvýšiť sexuálnu výkonnosť.

Môže zlepšiť stav pokožky

Revízia z roku 2021 naznačuje, že kakao môže pomôcť chrániť pokožku pred poškodenie slnkom a pomôže zlepšiť jeho celkovú štruktúru a zdravie.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*