Mnoho ľudí si ho vychutnáva ako nápoj. Niektorí ho konzumujú aj ako prášok v mliečnych výrobkoch alebo pečive. Mayovia v Južnej Amerike boli pravdepodobne prví, ktorí pestovali túto konkrétnu rastlinu v roku 400 nášho letopočtu.
Odvtedy vedci opakovane skúmali zdravotné prínosy kakaových bôbov. Kakao vo forme prášku je bohaté na antioxidanty a má mnoho priaznivých účinkov na náš organizmus.
Patrí medzi ne zníženie krvného tlaku a zníženie rizika srdcových ochorení. Takmer všetky potraviny, ktoré obsahujú vysoké percento prírodného kakaa, môžu mať zdravotné výhody.
- Pri chronických ochoreniach
- V metabolizme
- Pri bunkovej proliferácii
Môže znížiť krvný tlak
Podľa hodnotenia z roku 2017 môže kakao pomôcť znížiť krvný tlak. Vedci sa domnievajú, že je to preto, že kakao ovplyvňuje oxid dusnatý a rozširuje cievy, čím znižuje tlak na ne.
Môže znížiť riziko srdcových ochorení
Kakaové produkty môžu mať podľa relevantných výskumov priaznivé účinky na kardiovaskulárne ochorenia. Existuje dokonca súvislosť medzi konzumáciou čokolády a o 37 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ako aj o 29 % nižším rizikom mŕtvice.
Avšak, pretože príliš veľa čokolády sa môže premietnuť do zvýšenej spotreby cukru, je dobré obmedziť konzumáciu čokolády úplne a rozhodnúť sa pre tmavú čokoládu bohatú na kakao alebo kakaový likér.
Môže zlepšiť rovnováhu cukru v krvi
Podporuje črevné baktérie
Môže zlepšiť kognitívne funkcie
Môže podporovať sexuálne funkcie
Čokoláda môže mať afrodiziakálne vlastnosti. Zatiaľ čo odborníci úplne nerozumejú príslušným mechanizmom, kakao môže aktivovať kanabinoidné receptory a vytvárať tak pocit pohody.
Ďalšie zlúčeniny v kakau môžu zlepšiť prekrvenie pohlavných orgánov a zvýšiť sexuálnu výkonnosť.
Môže zlepšiť stav pokožky
Revízia z roku 2021 naznačuje, že kakao môže pomôcť chrániť pokožku pred poškodenie slnkom a pomôže zlepšiť jeho celkovú štruktúru a zdravie.
Leave a Reply