- Tento lahodný dezert má jemné vrstvy s medovou príchuťou a krémovou náplňou.
Tradičný slovenský medový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička octu
Ingrediencie na krém:
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (karamelizovaného)
- 250 g masla
Postup:
- Príprava cesta: V miske rozšľahajte vajcia s práškovým cukrom. Do hrnca na miernom ohni roztopte maslo spolu s medom. Potom pridajte túto zmes k vajíčkam. Do tejto zmesi pridajte sódu bikarbónu zmiešanú s octom. Postupne pridávajte múku a vymiešajte hladké cesto.
- Vytvorenie vrstiev: Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát (asi veľkosť plechu) a pečte pri 180 °C asi 5-7 minút, kým nebudú zlatisté. Nechajte vrstvy vychladnúť.
- Príprava krému: V miske vymiešajte karamelizované kondenzované mlieko s maslom, kým nevznikne hladký krém.
- Skladanie koláča: Postupne natierajte krém medzi jednotlivé vrstvy cesta. Vrchnú vrstvu tiež pokryte krémom a posypte napríklad strúhanými orechmi alebo omrvinkami z upečeného cesta.
- Dokončenie: Koláč nechajte aspoň 24 hodín odpočívať, aby sa jednotlivé vrstvy prepojili a stali sa jemnými. Medovník je ideálny na oslavy alebo špeciálne príležitosti, keďže jeho chuť je lepšia, čím dlhšie sa nechá postáť.
Leave a Reply