Medový koláč, ktorý rozmazná vaše chuťové poháriky!

  • Tento lahodný dezert má jemné vrstvy s medovou príchuťou a krémovou náplňou.

Tradičný slovenský medový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička octu

Ingrediencie na krém:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (karamelizovaného)
  • 250 g masla

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske rozšľahajte vajcia s práškovým cukrom. Do hrnca na miernom ohni roztopte maslo spolu s medom. Potom pridajte túto zmes k vajíčkam. Do tejto zmesi pridajte sódu bikarbónu zmiešanú s octom. Postupne pridávajte múku a vymiešajte hladké cesto.
  2. Vytvorenie vrstiev: Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát (asi veľkosť plechu) a pečte pri 180 °C asi 5-7 minút, kým nebudú zlatisté. Nechajte vrstvy vychladnúť.
  3. Príprava krému: V miske vymiešajte karamelizované kondenzované mlieko s maslom, kým nevznikne hladký krém.
  4. Skladanie koláča: Postupne natierajte krém medzi jednotlivé vrstvy cesta. Vrchnú vrstvu tiež pokryte krémom a posypte napríklad strúhanými orechmi alebo omrvinkami z upečeného cesta.
  5. Dokončenie: Koláč nechajte aspoň 24 hodín odpočívať, aby sa jednotlivé vrstvy prepojili a stali sa jemnými. Medovník je ideálny na oslavy alebo špeciálne príležitosti, keďže jeho chuť je lepšia, čím dlhšie sa nechá postáť.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*