
Dosky na krájanie sú nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Je ťažké bez nich pripraviť jedlá, dokonca aj tie najjednoduchšie. Potom ich však nestačí dať pod kohútik a umyť, aspoň nie vždy.
Ako sa teda staráte o svoje dosky na krájanie? Ako ich umývať a udržiavať, aby vydržali čo najdlhšie?
Žijúc v časoch všadeprítomných plastov, ani dosky na krájanie už nie sú skutočné drevené dosky. Drevených je čoraz menej a z plastu čoraz viac. Každý z nich však treba podľa potreby riadne umyť a vydezinfikovať.
Je to dôležité, pretože keď niečo krájame na doske, ostrým nožom režeme aj povrch dosky. Častice rezaného produktu prenikajú do týchto trhlín, ktoré sú niekedy voľným okom neviditeľné.
Nie je ťažké uhádnuť, čo sa s nimi stane, keď doska nie je dôkladne vyčistená.
Drevené, bambusové, plastové a sklenené dosky – ako sa o ne starať?
Okrem tradičných drevených dosiek máme aj dosky z rôznych plastov, skla a v súčasnosti veľmi obľúbené bambusové dosky. Každý z týchto materiálov má iné vlastnosti, preto dosky vyžadujú v niektorých ohľadoch trochu iné zaobchádzanie.
Sklenené dosky
Sklenené dosky sú ideálne na krájanie mäkkej, varenej zeleniny, syrov, varených vajec, údenín a dokonca aj mäsa. Bohužiaľ, sklenený povrch nože otupuje, preto sa neodporúčajú na rezanie tvrdých výrobkov.
Ide o tvrdené sklo, takže naň môžete položiť aj horúci hrniec. Ako umývať sklenené dosky?
Veľmi jednoduchým spôsobom: môžete s nimi zaobchádzať ako s každou inou sklenenou nádobou, preto ich umyte v horúcej vode s použitím saponátu.
Ak takáto doska nemá silikónové alebo plastové nožičky či podložky, potom ju možno dokonca umývať v umývačke riadu.
Plastové dosky
Už roky asi najobľúbenejšie v našich kuchyniach majú asi toľko výhod ako nevýhod. Sú ľahké, veľmi farebné, majú efektné tvary a navyše sú lacné. Pokiaľ však nie je kvalitný materiál, z ktorého sú vyrobené, rýchlo sa kazia.
Rezaním pozdĺžne a priečne sa vytvára stále viac a viac drobných drážok, ktoré sú ideálnym miestom na hromadenie zvyškov jedla. Preto sa okrem pravidelnej výmeny poškodených dosiek oplatí zabezpečiť ich správne čistenie.
Podobne ako sklenené dosky, aj plastové sa dajú umývať tradičným spôsobom, teda v horúcej vode s prostriedkom na umývanie riadu.
Niektoré z nich sú vhodné do umývačky riadu, ale je lepšie skontrolovať označenia, ktoré by mali byť vždy natrvalo pripevnené k doskám.
Bambusové dosky
Bambusové dosky si získavajú čoraz viac priaznivcov. Obchody nás lákajú krásnymi formami: od malých obdĺžnikových, cez oválne a nepravidelné tvary, až po hrubé a pevné dosky.
Je z čoho vyberať. Čo stojí za to zdôrazniť je, že bambus je ekologický. Rastie rýchlo, nepotrebuje veľa vody a je plne biologicky odbúrateľný.
Bambusové dosky však majú aj svoje požiadavky, ktoré sa oplatí dodržiavať, ak ich chceme využívať čo najdlhšie. Takáto doska v prvom rade nemá rada extrémne vlhko, preto sa ju oplatí rýchlo umyť, aby nenasiakla vodou.
Najlepšie je použiť radšej prostriedok na umývanie riadu a handričku ako drôtenku. Po umytí musíte bambusovú dosku vysušiť čistou handričkou alebo papierovou utierkou a položiť ju zvisle, aby sa úplne vysušila.
V žiadnom prípade ich neumývajte v umývačkách riadu, lebo sa zničia a jediné na čo budú dobré je vyhodiť. Bambusové dosky by sa mali z času na čas dezinfikovať a na tento účel môžete použiť sódu bikarbónu a ocot.
Umytú a mierne navlhčenú dosku posypem sódou bikarbónou a potom odstavím na pätnásť minút. Po uplynutí tejto doby sódu bikarbónu zmyjem a dosku opláchnem octom, utriem papierovou utierkou a nechám úplne vyschnúť.
Olejovanie bambusových dosiek predlžuje ich životnosť a pekný vzhľad. Nie je to ťažké, pretože všetko, čo musíte urobiť, je potrieť čistú a suchú dosku kuchynským olejom (najlepšie funguje ľanový olej) a nechať ho úplne vstrebať.
Dobre ošetrené drevené dosky vydržia dlhé roky. Niekedy ich môžeme vidieť v domoch našich babičiek, opotrebované a s viditeľnými priehlbinami, ale stále svetlé a čisté.
Drevené dosky je možné umývať v horúcej vode pomocou prostriedku na umývanie riadu. Môžete ich aj poriadne vydrhnúť, no bez príliš dlhého namáčania, aby ste zabránili prenikaniu vody do dreva.
Na drhnutie nepotrebujete hotové pasty ani prášky – postačí vám pasta zo sódy bikarbóny a špongia. Sóda bude mať aj dezinfekčný účinok, podobne ako ocot, ktorým je dobré drevenú dosku na konci čistenia opláchnuť.
Po umytí a utretí by doska mala mať čas dôkladne vyschnúť, takže ju môžete postaviť nastojato a dopriať jej aspoň niekoľko hodín.
Drevené dosky, podobne ako bambusové, by sa nemali umývať v umývačke riadu. Ide o zdĺhavý proces, pri ktorom sa používajú čistiace prostriedky, takže doska na jednej strane absorbuje vodu a na druhej strane čistiace prostriedky.
Kým sa voda vyparí, čistiaci prostriedok nie. Takúto dosku však môžete vyvárať v čistej vode a tento postup jej určite neuškodí.
Vezmite hrniec s vodou, do ktorého sa zmestí celá doska – nemusí ležať na dne, ale mala by sa opierať o steny a byť úplne ponorená vo vode.
Akonáhle dôjde k varu, znížte teplotu a varte dosku niekoľko minút. Keď sa voda začne špiniť, vylejte ju a proces zopakujte ešte 2 alebo 3 krát, kým neuvidíte, že je voda číra.
Zlejte ju a dosku osušte papierovou utierkou alebo čistou handričkou. Potom ju odložte, aby úplne vyschla a potom ju potriete olejom.
Dezinfekcia dosiek na krájanie
Každá doska môže a mala by byť dezinfikovaná. Prírodnými a veľmi účinnými prostriedkami sú sóda bikarbóna a ocot spomínané vyššie.
Akákoľvek doska sa dá umyť pastou z jedlej sódy a opláchnuť octom. Stačí aj samotný ocot, ktorý má antibakteriálne vlastnosti, ktoré veľa ľudí podceňuje.
Ak teda chcete mať dosky na krájanie vždy čisté a estetické, starajte sa o ne!
Leave a Reply