Zdravotné výhody konzumácie rýb sú dlhoročným presvedčením, ale nedávna štúdia ho úplne vyvracia a zásadne otriasa zaužívanou múdrosťou. Nedávna štúdia zistila, že vysoká konzumácia rýb zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.
“Melanóm je piatou najčastejšou rakovinou. Hoci sa v Európe v posledných desaťročiach zvýšila spotreba rýb, výsledky predchádzajúcich štúdií zaoberajúcich sa súvislosťou medzi rizikom vzniku melanómu a konzumáciou rýb boli rozporuplné,” hovorí Eunyoung Cho, autorka štúdie.
Vedci skúmali stravovacie návyky pol milióna občanov vo veku 50-71 rokov počas 15 rokov, aby zistili či tí, ktorí často jedia ryby, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí jedli v priemere približne dve porcie rýb týždenne, mali o 22 % vyššie riziko vzniku melanómu.
V porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú menej ako polovičnú porciu rýb, je u nich o 28 % vyššia pravdepodobnosť vzniku abnormálnych kožných buniek, ktoré sú predstupňom rakoviny. Predpokladajú, že zvýšené riziko je spôsobené kontaminantmi v rybách. Medzi ne patria polychlórované bifenyly, dioxíny, arzén a ortuť. Vedúci výskumu upozorňuje, že na stanovenie jasnejšej súvislosti sú potrebné ďalšie štúdie.
Podeľte sa o tieto informácie s ostatnými.
Leave a Reply