V tomto ročnom období máme radi med po ruke. Vyžaduje si to však správne skladovanie, na ktoré často zabúdame. Stojí za to vedieť, ako to urobiť správne. Vtedy si med zachová svoje jedinečné vlastnosti najdlhšie.
Med je známy svojimi zdravotnými vlastnosťami. Oceňujeme tiež, že sa nemusíte obávať dátumu spotreby. Všetky svoje hodnoty si zachováva veľmi dlho.
A je to skutočne tak, za predpokladu, že ho správne skladujeme. A práve tu sa často stávajú chyby. Včelár z Wąchocku, Wojciech Margowniczy, vysvetľuje, či má byť nádoba s medom umiestnená na kuchynskej linke.
Kde skladovať med?
Väčšina z nás chová med vo svojich kuchynských skrinkách, čo nie je ideálne.
Pán Wojciech vysvetlil, kde a ako by sa mal med skladovať, pričom poukázal na to, že izbová teplota a blízkosť zdrojov tepla môžu negatívne ovplyvniť kvalitu tohto produktu.
Včelár zdôrazňuje, že napriek tomu, že mnohí ľudia veria, že izbová teplota je vhodná, najlepším riešením je skladovať med pri teplote pod 18 stupňov Celzia.
Ideálnymi miestami na to sú dvere chladničky, špajza alebo pivnica, ale nie je vhodná kuchynská linka.
Kde neuchovávať med?
Pán Wojciech zdôrazňuje, že uchovávanie medu v blízkosti zdroja tepla, napr. plynového sporáka, môže spôsobiť prehriatie skrine v dôsledku pary z varených jedál, čo môže byť pre med škodlivé.
Pozor si treba dať najmä na skladovanie repkových, zlatobyľových, skorých a viackvetových medov v chladničke, ktoré majú tendenciu kvasiť pri izbovej teplote.
V chladničke, aj keď obsahujú veľa vody, nižšia teplota bráni kvaseniu.
Kedy sa môže med pokaziť?
Med sa môže pokaziť v dvoch situáciách: keď je príliš rýchlo odstredený a obsahuje príliš veľa vody, čo vedie k fermentácii, a pri dlhodobom skladovaní pri príliš vysokej teplote, čo vedie k tvorbe zdraviu škodlivého hydroxymetylfurfuralu.
Leave a Reply