Môj otec pravidelne jedáva čierne korenie. Keď som zistil, prečo to robí, bol som príjemne prekvapený!

Po soli je korenie celosvetovo najobľúbenejším a najčastejšie používaným korením. Pôvodne pochádza z Indie a používala sa už v roku 4000 pred Kristom a pestovala sa už okolo roku 1000 pred Kristom.

Okrem dochucovania jedál sa s obľubou používa aj v liečiteľstve a ľudovom liečiteľstve, pretože povzbudzuje trávenie, uľavuje pri bolestiach hrdla, kašli, pôsobí expektoračne.

Rozmixovaný je dobrý na žihľavku. V priebehu histórie sa ním liečil aj syfilis a cholera, no používal sa aj na liečbu zapálených očí. Obsah mangánu, vitamínu K a železa je veľmi vysoký.

Pozrime sa na 10 dôvodov, prečo je dobré ho jesť.

  1. Dobré pre žalúdok: korenie stimuluje vylučovanie žalúdočnej kyseliny, čím napomáha tráveniu, zabraňuje zápche a nadúvaniu, ako aj kŕčom.
  2. Pomáha pri chudnutí: rozpúšťa tukové bunky a zrýchľuje metabolizmus, preto sú korenené jedlá výbornou voľbou, ak sa chceme zbaviť nadbytočných kilogramov.
  3. Má dobrý vplyv na pokožku: vedci z Londýna zistili, že korenie podporuje hojenie kožného ochorenia vitiligo (strata farby a pigmentu kože). Výskum ukázal, že piperín, aktívna zložka korenia, napomáha tvorbe pigmentu. Kombinácia piperínu s ultrafialovou terapiou je účinnejšia ako akákoľvek iná liečba kožného ochorenia.
  4. Poradí si s nádchou a kašľom: podľa ajurvédy, indického liečebného systému s tisícročnou históriou, ak pridáte korenie do séra proti nachladnutiu, uvoľní nos a dutiny.
  5. Antibakteriálny účinok: korenie pomáha telu bojovať proti infekciám a zabraňuje množeniu baktérií v tráviacom systéme.
  6. Vynikajúci antioxidant: ako iné antioxidanty, aj korenie dokáže zastaviť a kompenzovať škody spôsobené voľnými radikálmi, takže pôsobí preventívne proti rakovine, no zároveň znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a ochorení pečene.
  7. Tiež podľa ajurvédy korenie účinne chráni telo pred zápalom stredného ucha a gangrénou. Môže sa ukázať ako skvelý pomocník v prípade hernie, chrapotu alebo uštipnutí hmyzom. Okrem toho zmierňuje aj reumatické bolesti.
  8. Pomáha pri liečbe astmy a účinne lieči záchvaty kašľa.
  9. Dokáže zmierniť bolesť zubov a má dobrý vplyv na zdravie zubov.
  10. Detoxikácia: pomáha pri potení a pôsobí močopudne, čím podporuje detoxikáciu organizmu.

Videli sme teda, že korenie má mnoho blahodarných účinkov, preto si pokojne jedlo opeprite, ale dávajte pozor, aby ste neprekročili zdravé množstvo.

Pozor však,  nemalo by konzumovať po operácii brucha, pretože dráždi činnosť čriev. Neodporúča ani tým, ktorí trpia žalúdočnými vredmi.

Zdieľajte tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*