
Len pár dní pred Vianocami je v mnohých domácnostiach pec na plné obrátky. Takže možno stojí za to premýšľať o dezerte, ktorý nevyžaduje pečenie.
Tento vrstvený sušienkový koláč môže úspešne konkurovať vianočnému tvarohovému alebo makovému koláču. Vďaka 3 vrstvám krému chutí úžasne.
Nepečený koláč s pudingom, karamelovou zmesou a čokoládovým krémom nadobudne sviatočnú atmosféru vďaka vkusnej čokoládovej poleve.
Na vrch môžete dať nadrobno nasekané vlašské orechy, pražené mandle alebo kandizovanú pomarančovú kôru. Každá porcia dezertu obsahuje 3 úžasné vrstvy krému, ktorý sa topí v ústach.
Ktoré sušienky by ste si mali vybrať na nepečený koláč?
Klasické maslové sušienky obdĺžnikového tvaru budú v tomto zložení najlepšie fungovať. Ak chcete, môžete si ich vybrať v čokoládovom prevedení – padnú rovnako dobre.
Pri nákupe dávajte pozor na zloženie na obale. Kvalitné sušienky by nemali obsahovať palmový olej ani ďalšie zvýrazňovače chuti.
Nejednoznačnou voľbou by boli ovsené sušienky, ktoré sú o niečo chrumkavejšie, alebo kokosové sušienky. To posledné určite zmení chuť koláča. Ale ak máte radi tropické tóny, môže to byť veľmi pozitívny zážitok.
Na prípravu koláča v pekáči s rozmermi cca 32 x 22 cm potrebujete 200 g sušienok. Na ozdobu si pripravte mleté orechy alebo kandizovanú pomarančovú kôru.
Ingrediencie:
- 250 g maslových sušienok
- 500 ml mlieka
- 2 balenia krémového pudingu
- 40 g cukru
- semená vanilkového lusku
- 320 g masla izbovej teploty
- 250 g hnedého cukru
- 400 g tmavej čokolády
- 600 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 200 g karamel.kondenzovaného mlieka
Postup:
V hrnci prevaríme 400 ml mlieka, pridáme cukor a semienka z vanilkového lusku. V 100 ml rozmiešame pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, pridáme rozmiešaný puding a prudko vymiešame dohladka a zhustnutia. Odložte nabok úplne vychladnúť.
V miske pomocou mixéra vyšľahajte 200 g masla. Postupne pridávame puding, kým nevznikne nadýchaný krém.
Na čokoládovú vrstvu roztopíme 200 g tmavej čokolády vo vodnom kúpeli, pridáme hnedý cukor a 250 ml smotany. Všetko premiešajte tak, aby neboli žiadne hrudky. Odstavíme zo sporáka, pridáme zvyšné maslo nakrájané na kocky a miešame, kým sa suroviny nespoja.
Na karamelovú vrstvu vyšľaháme 250 ml smotany. Potom po lyžiciach pridávame syr mascarpone striedavo s kondenzovaným mliekom s príchuťou karamelu.
Veľký obdĺžnikový plech na pečenie vysteľte sušienkami. Natrieme na ne 3 vrstvy krému – karamel.zmes, čokoláda a vanilka. Na vrch opäť poukladáme sušienky.
Vo vodnom kúpeli pripravíme polevu zo zvyšnej čokolády a 100 ml smotany. Koláč polejeme tekutou polevou a pridáme vybrané prísady – orechy alebo pomarančovú kôru. Po vychladnutí dáme koláč aspoň na 12 hodín do chladničky.
Dobrú chuť!
Leave a Reply