Moja suseda dokáže pasterizovať asi tucet pohárov naraz. Keď som sa jej spýtala, kde kupuje dostatočne veľké hrnce, aby sa do nich zmestilo všetko, vybuchla do smiechu. Ukázalo sa, že už dlhší čas používa inú, no rovnako účinnú metódu.
Pasterizácia je proces, pri ktorom sa potraviny tepelne upravujú. Vďaka tomu je možné potravinové výrobky skladovať dlhší čas a výrazne sa znižuje aktivita mikroorganizmov ako sú baktérie, kvasinky a plesne.
Doma sa zaváracie poháre zvyčajne pasterizujú pomocou hrnca s vriacou vodou, ale v poslednej dobe sa stala populárnejšou alternatívna, ešte jednoduchšia metóda.
Čo je suchá pasterizácia?
Suchá pasterizácia nie je nič iné ako konzervačná metóda pomocou pece. Ako už názov napovedá, tento typ pasterizácie si nevyžaduje použitie vody, teplotu zabezpečujú ohrievače v zariadení.
Ako však postupovať pri suchej pasterizácii, aby boli konzervy dobre konzervované?
Ak sa chcete dobre pripraviť na suchú pasterizáciu, musíte si dať záležať na niekoľkých detailoch. Na pasterizáciu v rúre sú v prvom rade vhodné len twist-off poháre, teda klasické poháre s vrchnákom.
Akékoľvek typy nádob s pružnými gumovými alebo gumenými tesneniami nemusia byť prispôsobené takýmto vysokým teplotám. Po druhé, poháre sa nemôžu poškodiť, dokonca ani poškriabať.
To je zrejmé každému, kto vyrába zaváraniny doma. Pred suchou pasterizáciou v rúre by ste tomu však mali venovať osobitnú pozornosť.
Je tiež potrebné pamätať na to, aby ste poháre nenaplnili konzervami až do úplného konca. Nechajte približne 3 cm voľného miesta.
Ako robiť pasterizáciu v rúre? Pokyny krok za krokom
Pripravené a uzavreté zaváracie poháre so zaváraninami (na suchú pasterizáciu nemusíte zaváracie poháre pevne zatvárať) dáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo utierkou.
Nádoby rozmiestnite tak, aby sa nedotýkali navzájom ani stien rúry. Dôležité je, že poháre postavte vekom nahor.
Ďalšou dôležitou otázkou je teplota pasterizácie. Pri suchej pasterizácii v rúre funguje rovnaký spôsob ako pri klasickej pasterizácii v hrnci. Preto by sa studené výrobky mali pasterizovať studenou vodou alebo v studenej rúre a horúce výrobky by sa mali pasterizovať horúcou vodou a predhriatou rúrou.
Ak vkladáte zaváraniny do horúcej rúry, najskôr prístroj predhrejte na 120 stupňov C (bez konvekcie). Ak pasterizujete studené zaváraniny, vložte najskôr plech na pečenie do rúry a potom nastavte rúru na rovnakú teplotu.
Ako potom vypočítať čas pasterizácie? V prípade predhriatej rúry je to jednoduché: je to asi pol hodiny po vložení plechu s pohármi. Ak však pasterizujete zo studenej rúry, počíta sa 30 minút od zahriatia prístroja.
Väčšina moderných rúr má svetlo, ktoré sa vypne, keď zariadenie dosiahne určitú teplotu. Tie najmodernejšie o tom informujú na displeji.
Po uplynutí uvedeného času nechajte poháre v rúre 30 minút s pootvorenými dvierkami.
Keď vychladnú, jednoducho pevne zatvorte viečka a postavte poháre hore dnom na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby skladujte zaváraniny na tmavom a chladnom mieste.
Leave a Reply