Moja teta pred varením posype mäso sódou bikarbónou: Odkedy mi to ukázala, robím to len tak!

Je jasné, že mäso je najlepšie, keď je mäkké a chutné. Nižšie uvádzame trik súvisiaci s týmto, ktorý vám poskytne veľmi efektívne výsledky lacno a v relatívne krátkom čase.

Bez ohľadu na to, aký druh mäsa sme si vybrali na prípravu, či už kuracie stehná alebo hovädzí steak, rozhodne chceme, aby naše jedlo bolo jemné a chutné.

Spôsob prípravy steaku je pomerne citlivá téma, názory sa rozchádzajú aj medzi skvelými svetovými šéfkuchármi.

Spomedzi všetkých trikov, ktoré už pravdepodobne poznáte, si dnes trochu prejdeme s jedným z najjednoduchších, no zároveň najúčinnejších.

Budeme na to potrebovať len obyčajnú sódu bikarbónu, ktorú môžeme použiť na prípravu akejsi marinády. Namočením mäsa do roztoku sódy bikarbóny a vody sa zvýši pH na povrchu mäsa, ktoré sa potom po vložení do panvice drolí.

„Ako dlho by sme mali nechať mäso marinovať?“. No a experimentátori zistili, že nie je rozdiel medzi mäsom marinovaným v sóde bikarbóne 20 minút a mäsom marinovaným 45 minút.

Kyslá reakcia prebiehajúca na povrchu mäsa prebieha veľmi rýchlo, preto nie je potrebné nechať mäso dlho v marináde. Nebudeme potrebovať nič iné ako sódu bikarbónu, ktorá sa nájde v každej kuchyni.

Mali by ste vedieť, že namáčanie sódy bikarbóny rozpustenej vo vode zvyšuje hodnotu PH na povrchu mäsa, vďaka čomu sa pri príprave drobí.

Do nádoby dáme vodu, lyžičku sódy bikarbóny a štipku soli, v tejto marináde potom necháme mäso odstáť 20 minút, najlepšie v chladničke.

Len 20 minút stačí na to, aby marináda z jedlej sódy začala pôsobiť. S výnimkou rýb môžeme toto riešenie použiť prakticky na akýkoľvek druh mäsa a je úplne jedno, akým postupom si mäso následne pripravíme.

Mäso navyše vôbec nepreberá chuť sódy bikarbóny, keďže nemá dostatočný charakter na to, aby „prepísalo“ vôňu iných korenín.

Túto marinádu z jedlej sódy môžeme použiť na akýkoľvek druh mäsa, s výnimkou rýb, bez ohľadu na to, či je mäso varené, pečené alebo grilované.

O to zaujímavejšie je, že chuť sódy bikarbóny nebude cítiť vôbec, pretože ju „zamaskuje“ vôňa ostatných korenín, ktorými mäso koreníme. Ďalším spôsobom využitia sódy bikarbóny je posypať ňou priamo mäso a uložiť ho v zakrytej nádobe na 3-5 hodín do chladničky.

Potom sa musí mäso pred pečením a varením dôkladne umyť, na rozdiel od prvého spôsobu. Hoci sú tieto dve metódy odlišné, obe sú rovnako účinné.

Ktorý si vyberieme, závisí len od času, ktorý máme k dispozícii, pretože je zrejmé, že druhý spôsob si vyžaduje dlhší čas prípravy pred samotným pečením a varením.

Toto riešenie sa oplatí vyskúšať, pretože s ním môžeme lacno a jednoducho dosiahnuť fantasticky krásny výsledok!

Nezabudnite zdieľať, aby to mohli vyskúšať aj vaši priatelia!

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*