Moravské koláče, ktoré sú ako od babičky!

  • Lahodný recept na moravské šľahačkové koláče.

Prísady:
Cesto :
  • 30 g droždia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 100 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1. balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 0,25 smotana na šľahanie
  • 500 g polohrubej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce na potieranie
Tvarohová náplň :
  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 50 g hrubého cukru
  • 1 balík vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 50 g hrozienok
  • Nastrúhaná citrónová kôra
Náplň z lekváru :
  • 100 g slivkového lekváru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 čajová lyžička škorice
Mrvenička:
  • 40 g polohrubej múky
  • 30 g hrubého cukru
  • 30 g masla

Postup:
  1. Pripravte cesto. V hrnčeku zmiešajte droždie s cukrom a vlažným mliekom. Nechajte kysnúť na teplom mieste. Zmäknuté maslo vyšľahajte metličkou s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Smotanu vyšľahajte do tuha. Do misky dajte múku a soľ, pridajte vyšľahané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre premiesime rukami na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
  2. Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a pridáme hrozienka. Zmiešajte lekvár s rumom a ochuťte škoricou. Na drobenku spracujte všetky ingrediencie dohromady.
  3. Cesto opäť premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájajte ho na štvorce (asi 25 kusov).
  4. Do stredu každého štvorca dajte lyžičku tvarohovej plnky a zabalte. Zo štvorcov vytvarujte okrúhle buchty a položte ich na plech na pečenie tak, aby bol spoj cesta na spodku. V strede každého koláča urobte zárez. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom a otvory naplníme lekvárovou plnkou.
  5. Posypte ich mrveničkou a nechajte na teplom mieste 10 minút kysnúť. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút.
Presne ako u babičky. Koláčiky sú vynikajúce, cesto je mäkké aj na druhý deň, ak nejaké zostane. Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*