Vajcia na tvrdo je jednoduchá činnosť, ktorá môže niekedy priniesť trochu neočakávané výsledky. Jedným z nich je výskyt modrých krúžkov okolo žĺtka, ktoré často spôsobujú obavy. Má táto zmena vplyv na chuť vajíčka? Znamená to, že už nie sú čerstvé?
Po prvé, modrý krúžok okolo žĺtka je skôr estetická ako zdravotná záležitosť. Vyplýva to z chemických reakcií, ku ktorým dochádza pri varení vajíčka. Ide o bežný jav a nemali by sme sa ním obávať. Čo to presne znamená?
Modré krúžky sa vyskytujú, keď sa vajcia varia príliš dlho. Pri varení vajec dlhšie ako 10 minút sa zo žĺtka uvoľňuje síra a železo. Tieto prvky sa spájajú a vytvárajú sulfid železa, ktorý je zodpovedný za charakteristickú modrú farbu okolo žĺtka.
Zmena farby žĺtka môže vyzerať neatraktívne, ale modrý okraj neovplyvňuje bezpečnosť konzumácie vajíčka. Ide len o estetickú vadu, ktorá by nemala spôsobovať žiadne zdravotné problémy.
Vajíčko s modrým okrajom je úplne bezpečné na konzumáciu a nechýba mu žiadna nutričná hodnota ani chuť. Pre istotu si čerstvosť vajíčka pred varením môžete skontrolovať pomocou jednoduchého testu vody.
Čerstvé vajce klesne na dno pohára s vodou a staré vypláva na hladinu. Vyhnete sa tak zbytočným pochybnostiam o kvalite vajec.
Ako sa vyhnúť modrým kruhom pri varení?
Ak vám však modrý krúžok okolo žĺtka spôsobí stratu chuti do jedla, nezabudnite kontrolovať čas varenia vajec. Vajcia uvarené natvrdo potrebujú optimálne asi 7-8 minút od zovretia vody.
To vám umožní získať dokonale uvarené žĺtky bez nevzhľadných farebných zmien. Okrem toho sa do vody, v ktorej varíte vajcia, oplatí pridať 2-3 polievkové lyžice soli alebo pár plátkov citróna.
Tieto jednoduché doplnky pomáhajú predchádzať tvorbe modrých krúžkov a uľahčujú neskoršie šúpanie vajec. Po uvarení je dobré vajíčka ihneď zaliať studenou vodou, aby sa proces varenia zastavil.
Ak vás článok zaujal a bol užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply