Psychologička Amanda Rose sa počas svojej práce snažila osvetliť, čo môže spôsobiť depresiu. Počas svojho výskumu dospela k záveru, že medzi depresiou a nutričnými nedostatkami existuje úzky vzťah.
Nedostatok zinku bol podľa jej vlastných skúseností jednou z hlavných príčin posttraumatickej depresie.
Podľa odborníčky niektoré potraviny, ako sú obilniny, strukoviny, orechy a semená, bránia vstrebávaniu zinku, železa a rôznych iných minerálov.
Strukoviny, ako fazuľa, hrach, šošovica, cícer, arašidy, sú veľmi bohaté na živiny, no mnohé dôležité živiny sa vstrebávajú. Aby sme sa vyhli depresii, potrebujeme zinok, železo a horčík.
Ak náš jedálniček pravidelne obsahuje strukoviny, musíme zabezpečiť, aby sme vyššie spomínané živiny nahradili inými spôsobmi.
Nezáleží na tom, do akej vody fazuľu pred varením namočíte!
V poslednej dobe veľa ľudí fazuľu nenamáča, ale radšej pokračuje vo varení. Ale… Amanda hovorí, ak je fazuľa na jednu noc v namočená 60 stupňovej vode, obsah kyseliny fytovej klesá.
Touto jednoduchou operáciou dokážeme zvýšiť vstrebávanie minerálov o viac ako 50%. Kyselina fytová viaže minerály v črevách skôr, ako sa stihnú vstrebať, takže telo ich nevie správne využiť.
Na zníženie obsahu kyseliny fytovej v strukovinách pred konzumáciou možno použiť nasledujúcu metódu.
Zmiešajte horúcu vodu a filtrovanú vodu a nalejte na fazuľu toľko, aby bola úplne zakrytá. Urobte tak deň pred varením a misku umiestnite na teplé miesto cez noc.
Teplú vodu skladujte v termoske a akonáhle fazuľky nasajú množstvo, ktoré sa na ne nalialo, dolejte ju z termosky.
Leave a Reply