Ingrediencie:
- 115 g kyslej smotany
- 236 ml cmaru
- 3 veľké vajcia
- 354 ml, silná a horúca káva
- 177 ml olej
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 360 g polohr.múky
- 530 g cukru
- 50 g kakaového prášku
- 6 g prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica sódy bikarbóny
- 3/4 lyžičky soli
Na polevu:
- 330 g masla
- 50 g kakaového prášku
- 60 g tmavej čokolády
- 60 ml mlieka
Postup:
Na prípravu tohto koláča zohrejte rúru na 180 stupňov. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakaový prášok preosejeme do misy a vyšľaháme, aby sa spojili.
Do inej misky pridajte smotanu, cmar, vajce, vanilkový extrakt a olej a rozšľahajte, potom prilejte kávu a ešte raz premiešajte. Mokré suroviny pridáme do misky k suchým.
Šľaháme, kým sa nespojí, potom šľaháme mixérom na miernom ohni asi minútu. Nalejte cesto do vystlanej formy. Pečte asi 50 minút alebo kým špáradlo nevyjde čisté.
Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom vyklopte na mriežku. Odstráňte papier a nechajte ho úplne vychladnúť. Na polevu rozpustíme asi 60 ml mlieka so 60 g horkej čokolády, premiešame, aby sa spojilo a necháme vychladnúť.
Maslo vyšľaháme mixérom. Potom vmiešame kakaový prášok a soľ a miešame, kým sa nespojí. Pridajte práškový cukor v niekoľkých dávkach, miešajte na nízkej úrovni.
Pridajte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa dobre nespojí. Po polievkových lyžiciach môžete pridať mlieko alebo smotanu, aby sa konzistencia v prípade potreby zriedila. Krém natrieme na pečivo a ozdobíme.
Dobrú chuť!
Leave a Reply