Najchutnejšie BRATISLAVSKÉ ROŽKY: Takto ich robí moja mama! Neviem sa ich dojesť…

Potrebné prísady:
  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 250 g Hery
  • 1 vajíčko
  • 170 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 1 vanilkový cukor
*na potieranie:
  • žĺtok
  • 1 a ½ lyžice vody
  • lyžička kryštálového cukru

Postup:

Mamine fantastické rožteky……***bez kysnutia*** A vyskúšala som ich aj na spôsob pizza  rožkov.

1. Múku preosejeme, rozdrobíme droždie, pridáme vanilku, vajíčko, nakrájané maslo, trošku rukami premiesiť, pridáme mlieko, premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť.

2. Vytvarujeme bochník, vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí. Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať.

Rozdelíme na osem častí a na najširšiu časť dáme plnku. Ja som teraz robila makovú a orechovú.

3. Najširšiu časť preložiť, boky preklopiť dovnútra, takto …

a zrolujeme smerom k najužšej časti. Zrolované a ohneme do tvaru rožka.

4. Ukladať ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použite papier na pečenie. Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min. dozlatista. Tie s inou plnkou si rozlíšim poznačením radielkom cez prostriedok.

5. Vyberieme, nepotierame už ničím, každý podoberieme lopatkou a dáme vychladnúť. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Ja si miešam aj s vanilkovým.

Maková plnka: 120-150 g maku, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ak chcete, pridajte si za hrsť hrozienok, 2 dl mlieka (ak nebudete pridávať do plniek hrozienka, dajte si mlieka trochu menej). Mak zmiešať s práškovým a vanilkovým cukrom, priliať mlieko, pridať hrozienka a povariť od bodu varu cca 2 min, alebo aj dlhšie, tak, aby to bolo husté. Pridáme 3-4 lyžičky lekváru /džemu/.

Orechová plnka: 100 g orechov, 2 hrste piškôt, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky rumu, hrsť hrozienok, 2 dl mlieka. Pomleté orechy zmiešať s cukrom, vanilkovým cukrom, pridať mlieko, hrozienka, povariť cca 1-2 min., pridať pomleté /zmixované/ piškóty, rum, nechať povariť toľko, aby bola plnka hustá,odstaviť. Tiež pridáme lekvár /džem/.

Vyskúšala som aj slanú variantu rožkov: vynecháte vanilkový cukor, do cesta pridáte zarovnanú lyžičku cukru, dve väčšie štipky soli, na potieranie stačí len žĺtok vymiešaný s vodou. Cesto som jemne potrela kečupom, na to pol plátka šunky, nahrubo nastrúhaný syr, provensálske bylinky, striedala som s korením na pizzu. Zrolovala, preniesla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela žĺtkom vymiešaným s vodou, posypala ešte korením.

Sú vynikajúce, skúste :o) . ***Dobrú chuť***

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*