Kontrolujete si pravidelne hladinu glukózy v krvi? Diabetes je choroba tohto storočia a pacienti, ktorí majú zvýšenú hladinu cukru v krvi, by toto jedlo nemali jesť
Cukrovka 2. typu je ochorenie, ktoré je spojené s mnohými problémami životného štýlu, vrátane vysokého krvného tlaku, ktorý sa často nazýva „tichý zabijak“.
Aj keď genetické faktory môžu ovplyvniť našu náchylnosť k cukrovke, je tu dobrá správa. Včasné zavedenie niektorých kľúčových zmien v stravovaní môže znížiť riziko, ale aj rozvoj samotného ochorenia.
Endokrinológovia odhaľujú, ktoré potraviny sú také škodlivé, že môžu spôsobiť cukrovku:
Potravinou číslo 1, ktorá spôsobuje cukrovku, je podľa endokrinológov:
Rafinovaný cukor
„Nadmerná konzumácia sladkých jedál a nápojov môže viesť k inzulínovej rezistencii, kľúčovému faktoru rozvoja cukrovky,“ vysvetľuje doktorka Marija Tereza Anton, MD, endokrinologička a pedagogička. riziko cukrovky.” “, hovorí.
Dr. Rekha Kumar, MD, endokrinológ a hlavný lekár Found súhlasí, najmä pokiaľ ide o nápoje sladené cukrom, ako sú ovocné šťavy a limonády. “Majú vysoký obsah kalórií a cukru, často fruktózy, čo je verzia cukru odolná voči inzulínu.”
„Pravidelné vychutnávanie si sladkých pochúťok alebo potravín s vysokým obsahom sacharidov môže zvýšiť hladinu cukru v krvi, čím sa zvyšuje stres na inzulínovú odpoveď tela,“ hovorí doktor Anton a dodáva, že kľúčom je striedmosť, rovnako ako veľkosť porcie.
Odmeranie jedla, vypitie veľkého pohára vody pred jedlom a pomalé žuvanie je niekoľko užitočných spôsobov, ako zastaviť prejedanie.
Rafinovaný cukor možno nájsť vo všetkom od konzervovaného ovocia a mliečnych dezertov až po balené pečivo. Ak máte chuť na sladké, vezmite si to správne ovocie, ktoré bude znamenať veľký rozdiel, pokiaľ ide o zdravie.
Cukor sa nachádza aj v šalátových dresingoch, omáčkach, ktoré neustále používame na zvýraznenie chuti mäsa.
Sacharidy
“Vyhýbanie sa potravinám, ako je biely chlieb, sladké obilniny a vyprážané jedlá, môže prispieť k celkovému zdraviu a pomôcť zvládnuť riziko cukrovky,” hovorí doktor Anton.
Čo jesť namiesto toho?
Zvýšte príjem čerstvej zeleniny, vlákniny a chudých bielkovín. Ku každému jedlu si dajte misku čerstvého sezónneho šalátu.
Čo ešte môžeme urobiť pre zníženie cukru?
„Aktívne svaly lepšie spracovávajú cukor,“ hovorí doktor Anton a dodáva, že týždenne by ste mali mať 150 minút aktívneho tréningu a týždenne 75 minút intenzívneho tréningu.
Môže to byť: beh, turistika alebo cyklistika.
Kľúčom k zníženiu hladiny cukru v krvi je strava a cvičenie, ako aj obmedzenie stresových situácií a aktívny spánok.
“Chronický stres a nedostatok spánku môžu ovplyvniť hladiny hormónov a prispieť k inzulínovej rezistencii,” hovorí, “takže holistický prístup k zdraviu je nevyhnutný na prevenciu cukrovky a podporu celkovej dlhovekosti.”
Pomôcť môžu aj doplnky stravy – najmä vitamín D a horčík. Hoci Dr Anton odporúča konzultovať s lekárom skôr, ako začnete užívať akékoľvek nové lieky alebo doplnky.
Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply