- Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!
Potrebujeme:
- 450 g múka polohrubá
- 200 g cukor práškový
- 4 ks žĺtky
- 250 g maslo
- 1/5 ks prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)
Plnka:
- džem
- 1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky)
- 4 ks bielky
- 150 g cukor práškový
- škorica
- šťava citrónová
Postup:
- Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme polohr.múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor. Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto. Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto. Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,, drobčeky ,, ono sa to zlepí :). Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trochu stuhlo.
- Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme. Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané alebo krájané jablká. Vrch pokvapkáme šťavou z citróna, posypeme škoricou (vanilkovým cukrom a pod.). Vyšľaháme si z bielkov a cukru sneh a natrieme na jablká.
- A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle) na sneh z bielkov. Prípadne môžeme cesto rozváľať, nakrájať pásy a tie poskladať krížom. Pečieme na 180 ° C cca 40 min.
Leave a Reply