Ingrediencie:
- 1 menšia tekvica Hokkaido
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- Štipka soli
- Voliteľné: vanilkový extrakt, hrozienka, orechy
Postup:
- Príprava tekvice: Tekvicu Hokkaido očistite, odstráňte semienka a nakrájajte na malé kocky. Tekvicu nemusíte šúpať, jej šupka je jedlá a mäkká.
- Varte tekvicu: Kocky tekvice varte v mierne osolenej vode, kým nezmäknú (asi 15-20 minút). Potom sceďte a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie alebo ho vymažte maslom a vysypte múkou.
- Mixujte tekvicu: Vychladnutú tekvicu rozmixujte do hladka.
- Pripravte cesto: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli.
- Zmiešajte mokré ingrediencie: V inej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, pridajte olej a prípadne vanilkový extrakt.
- Spojte všetko dohromady: Postupne pridávajte tekvicové pyré do vajíčkovej zmesi a nakoniec vmiešajte suché ingrediencie, kým nevznikne hladké cesto. Ak chcete, pridajte hrozienka alebo nasekané orechy.
- Pečenie: Cesto nalejte do pripraveného plechu a pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.
- Chladenie a podávanie: Nechajte koláč úplne vychladnúť pred krájaním. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať so šľahačkou.
Leave a Reply