
- Tento lahodný maslový krém si veľmi jednoducho pripravíte zo žĺtkov a masla. Môžete ho použiť ako náplň do dezertov, ale je ideálny aj na zdobenie torty, či muffinov. Je krásne hladký, stabilný a dobre sa s ním pracuje!
Potrebujeme:
- 8 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 330 g masla (izbové teploty)
Voliteľné prísady:
- čokoláda
- kávový extrakt
- vanilka, atd.
Postup:
- Cukor si nasypeme do hrnca so silnejším dnom. Zalejeme ho vodou a povaríme na miernom ohni bez toho, aby sme ho miešali, kým nedosiahne teplotu 120 °C. Pokiaľ nemáte teplomer, ponorte doň vidličku. Pokiaľ z nej sirup pomaly steká a vytvára tenkú líniu, je pripravený.
- Než sa varí sirup, mixérom si vyšľaháme žĺtky dohladka. Sirup si odstavíme z ohňa, necháme stáť asi pol minúty. Potom ho tenkým prúdom za stáleho šľahania mixérom zapracujeme do žĺtkov.
- Po vmixovaní všetkého sirupu do žĺtkov ich ďalej miešame, kým úplne nevychladnú. Mala by vzniknúť objemná, nadýchaná, belavá a pomerne stabilná konzistencia. Postupne pridávame maslo nakrájané na kocky, pričom každú zašľaháme dohladka.
- Spočiatku bude krém trochu tekutý, ale postupne bude konzistencia hustnúť a bude stabilnejšia. Krém je pripravený na použitie!
Pokiaľ chcete, môžete ho pred zapracovaním masla ešte dochutiť vanilkovým extraktom, kávovým extraktom, rozpustenou a vychladnutou čokoládou atď.
Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite sa o recept podeliť.
Leave a Reply