Najlepší makový koláč: Výborný, jemný a mierne sladký!

  • Mal by sa skladovať na chladnom mieste.
  • Množstvo cukru môžete upraviť podľa svojich predstáv. Sultánky aj orechy sú prídavné látky, ktoré možno vynechať. Podobne je to aj s aromatickými látkami, môžete použiť svoje obľúbené, alebo ich vôbec nepridávať.
  • Recept je určený na veľký plech.
Recept na najlepší makový koláč na plech s rozmermi 24 x 35 cm
  • 420 g suchého maku (3 šálky)*
  • 350 ml mlieka (2 x 2/3 šálky)
  • 6 veľkých vajec L (bielka a žĺtky zvlášť)
  • 300 g práškového cukru (3 neúplné šálky)
  • 5 veľkých kyslých jabĺk (jablkový mušt, glazované jablko) – približne 1 kg.
  • 1/2 šálky krupice (100 g)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
  • 250 g mäkkého masla
Navyše
  • 150 g sultánok
  • 100 g orechov (vlašských alebo lieskových) alebo mandlí
  • Mandľová aróma (podľa potreby)
  • *Môže sa použiť suchý mletý mak, tento mak sa nemusí mlieť.

Postup:
  1. Mak zalejte horúcim mliekom a nechajte 1 hodinu odstáť. Potom ho dôkladne sceďte na sitku (1 – 2 hodiny). Scedený mak dvakrát pomeľte. Ak používate mletý suchý mak, zalejte ho horúcim mliekom a nechajte 1 hodinu odstáť. Po uplynutí tohto času všetko pridajte do cesta.
  2. Sultánky zalejte horúcou vodou a nechajte 30 minút alebo dlhšie odstáť. Sceďte v sitku.
  3. Jablká ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Ak nemáte tvrdé, kyslé jablká, použite 4 namiesto 5.
  4. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia so zapnutým horným a dolným ohrievačom bez ventilátora alebo na 165 stupňov Celzia s ventilátorom.
  5. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do nadýchanej peny (asi 5 minút). Potom po jednom pridávajte žĺtky a stále šľahajte.
    Keď je zmes nadýchaná, pridávajte striedavo po lyžiciach mak a strúhané jablká a stále šľahajte. Nakoniec pridáme krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame.
  6. Zvyšné bielky vyšľahajte do tuha a pridajte do makovej zmesi, pričom jemne premiešajte (lyžicou alebo stierkou). Nakoniec pridajte vopred namočené sultánky, nasekané orechy a (ak chcete) vonný olej a všetko spolu premiešajte.
  7. Potom makový koláč vylejte na plech vyložený papierom a ihneď vložte do predhriatej rúry.
  8. Makový koláč pečiem na druhom poschodí odspodu 45 – 50 minút. Po upečení ho ihneď vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc. Potom na vrch nalejte polevu.
Recept na čokoládovú polevu
  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 50 g masla
  1. Čokoládu nakrájajte nadrobno. Potom pridajte maslo a celé to rozpusťte pri miernom zahrievaní, pričom buďte opatrní, pretože pri prílišnom zahriatí sa poleva zrazí. Keď sa čokoláda úplne rozpustí, nalejte ju na vrch makového koláča a odložte.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*