
Prepustené maslo je čoraz populárnejšie. Vyniká zlatou farbou a hustou konzistenciou. Je cenené pre svoju jemnú chuť, ktorá sa hodí k rôznym jedlám, sladkým, slaným aj slaným.
Má ešte jednu významnú výhodu – odporúča sa alergikom a ľuďom s intoleranciou laktózy. Vzhľadom na nedostatok kravského mlieka v prečistenom masle je bezpečný pre každého, kto sa laktóze vyhýba zo zdravotných dôvodov.
Na čo sa používa prepustené maslo? Primárne na vyprážanie. Ide o alternatívu k rastlinným olejom určeným na horúce vyprážanie, ako je repkový olej alebo avokádový olej.
Vďaka jemnej chuti masla funguje lepšie na vyprážanie ako avokádový olej, ktorý môže mať o niečo výraznejšiu chuť.
Prepustené maslo je ideálne na prípravu teplých jedál, pretože má vysoký bod zadymenia (bod zadymenia je teplota, nad ktorou sa tuk začína pripaľovať).
Pre prepustené maslo je táto maximálna teplota približne 250 °C. Oplatí sa to porovnať s teplotou tradičného masla – okolo 100℃.
Prepustené maslo – zloženie
Prepustené maslo obsahuje okrem tuku aj vitamíny rozpustné v tukoch. V prvom rade vitamín D, ktorý podporuje imunitný systém, predchádza krivici, osteoporóze a je nevyhnutný aj pri prevencii cukrovky.
Prepustené maslo obsahuje aj vitamín K, ktorý sa aktívne podieľa na procese zrážania krvi, reguluje hladinu vápnika v krvi a podieľa sa na metabolizme kostí.
Nezabúdajme ani na vitamíny A a E, ktoré sa tiež podieľajú na mnohých procesoch prebiehajúcich v tele.
Prepustené maslo sa nemôže pochváliť obzvlášť vysokým obsahom minerálov, ide dokonca o stopové množstvá. Treba si tiež uvedomiť, že ako väčšina tukov je dosť kalorické – 100 gramov má 880 kcal.
Prečo sa oplatí jesť prečistené maslo?
Prečistené maslo obsahuje najmä nasýtené mastné kyseliny. Jednou z týchto kyselín je aj takzvaná kyselina maslová, ktorú nenájdete v olivových a rastlinných olejoch, ani v iných živočíšnych tukoch.
Kyselina maslová má cenné zdravotné vlastnosti, vrátane: znižuje zápal, zmierňuje črevnú dysfunkciu a podporuje ochrannú bariéru, čím pôsobí proti škodlivým účinkom patogénov.
Zaradenie prepusteného masla do jedálnička môže mať priaznivý vplyv na vaše zdravie.
Medzi výhody konzumácie číreného masla patrí: lepšia imunita, zníženie zápalov, zlepšenie metabolizmu, pomoc pri zbavovaní sa toxických látok, zlepšenie fungovania kostrového systému a zmiernenie príznakov niektorých autoimunitných ochorení (napr. psoriáza).
Prepustené maslo – skladovanie
Toto maslo je možné skladovať po dlhú dobu bez akéhokoľvek zdravotného rizika. Uskladnené v uzavretej dóze alebo nádobe sa môže od dátumu otvorenia uchovávať v chladničke až 6 mesiacov, čo je podstatne dlhšie ako bežné maslo, ktoré sa rýchlejšie kazí.
Ako si vyrobiť prepustené maslo doma? Jednoduchý recept
Prepustené maslo je samozrejme možné zakúpiť v internetových obchodoch, takmer v každom supermarkete alebo dokonca v miestnom obchode s potravinami.
Tento druh masla si ľahko vyrobíte sami. Ako základ samozrejme poslúži obyčajné maslo, no je veľmi dôležité, aby bolo kvalitné.
Ingrediencie:
- 500 g nesoleného masla
Potrebné príslušenstvo:
- hrniec / kastról s hrubým dnom
- sitko
- kávový filter alebo gáza
- nádoba na pripravené prepustené maslo
Príprava krok za krokom:
Vložte tyčinku masla do hrnca a zahrievajte na strednom ohni. Zahrievajte až do úplného rozpustenia (bez miešania).
Keď sa na povrchu objaví biela pena a na dne zostane biela hmota, penu veľmi opatrne odstráňte lyžicou (môžete použiť aj sitko).
Po odstránení peny pokračujte vo varení asi 20–30 minút. Po tejto dobe by malo byť maslo číre a zlatistej farby. Ak spozorujete, že prihára, okamžite znížte teplo.
Pripravte si sitko a vysteľte ho kávovým filtrom alebo gázou. Na nádobu alebo pripravenú nádobu položte sitko a potom cez sitko pomaly prelejte prepustené maslo.
Myšlienkou v tomto kroku je oddeliť čisté maslo od sedimentu. Usadeninu nechajte na dne hrnca, nemala by skončiť v tégliku.
Maslo umiestnite na suché miesto a nechajte ho vychladnúť. Potom ich nalejte do na to určenej nádoby alebo pohára.
Leave a Reply