Paprika sa u nás pestuje každý rok, ale čerstvá u nás nie je príliš populárna. Varím z nej lečo a tú najúžasnejšiu domácu nátierku.
Na hrianky je neprekonateľná, ale výborne vám ochutia aj omáčky a ja ju dávam aj na cestoviny.
Potrebujeme:
- 2 kg papriky
- 150 g paradajkového pretlaku (ideálne domáceho) – môžeme použiť aj olúpané paradajky
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 ml octu
- 4 feferónky (alebo podľa toho, ako pikantné chcete nátierku mať)
- 2-3 lyžičky soli
- 50 g kryštálového cukru
Postup:
- Papriku umyjeme a zbavíme stopky a jadierok. Potom spolu s očisteným cesnakom a feferónkami pomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme soľ, cukor, pretlak, ocot a dôkladne premiešame.
- Nátierku navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 stupňov 25 minút.
- Potom necháme vychladnúť a skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste. Nátierka vydrží pokojne aj celý rok, teda pokiaľ ju dovtedy nezjete (u nás sa to stáva vždy :D)
Prajeme dobrú chuť a zdieľajte recept aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply