Polievky zahusťujte rozmixovanou zeleninou, ryžovými rezancami, škrobovou múkou alebo kukuričnou polentou. Mliečne pochúťky si doprajte, najmä syry s obsahom tukov v sušine nanajvýš tridsať percent. Nastrúhajte si ich aj do hotovej polievky. Zjemní ju aj nízkotučný biely jogurt. Povolené sú i tuky. Maslo a oleje, repkový i olivový, pridávajte do polievky s mierou až po dovarení. Radikálnu formu diéty držte nanajvýš týždeň.
1. deň
Jedzte polievku bez zemiakov a strukovín. Striedajte ju s čerstvým ovocím, zakázané sú iba banány. Pite vodu a nesladené čaje.
2. deň
Polievku môžete obohatiť zemiakmi, strukoviny sú stále tabu. Ovocie vymeňte za zeleninu, môžete ju aj variť na pare. Odpustite si jedine paradajky.
3. deň
Naložte si polievku, opäť bez zemiakov. Povolené sú ovocie i zelenina v surovom stave. Pite len bylinkové čaje – mätový a žihľavový.
4. deň
Tešili ste sa na banány? Dnes si okrem polievky bez zemiakov môžete dopriať žlté plody plné draslíka a taktiež nízkotučné mlieko.
5. deň
Polievka s vareným hovädzím mäsom na striedačku s paradajkami vás opäť zasýti.
6. deň
Polievku si dnes stačí naložiť len na obed. Jedzte varené hovädzie so zeleninou. Žiadne zemiaky, žiadne ovocie!
7. deň
Posledný deň je opäť polievkový. Dovolené sú aj varená a surová zelenina a hnedá ryža. Pijete len vodu.
Tipy na polievku
Hráškový krém
2 porcie
Na lyžičke oleja krátko orestujte väčší nakrájaný strúčik cesnaku. Pridajte 150 gramov mrazeného hrášku a jeden väčší, na kocky nakrájaný zemiak. Zalejte 4 dl zeleninového vývaru a varte asi 12 minút. Jemne osoľte, ochuťte obľúbeným korením a nechajte trochu vychladnúť. Rozmixujte, pridajte jeden nízkotučný biely jogurt, lyžičku horčice a krátko zahrejte. Už nevarte!
Pestrá polievka so šunkou
2 porcie
Do hrnca dajte 250 gramov ľubovoľnej čerstvej alebo mrazenej zeleniny, napríklad zmes z póru, mrkvy, petržlenu, húb a zo strukovín, jeden bobkový list a zalejte 6 dl zeleninového vývaru. Varte domäkka, bobkový list vyberte, polievku osoľte, pridajte mleté čierne korenie, lyžičku jablčného octu, lyžičku repkového oleja a na tanieri ozdobte dvoma nakrájanými plátkami šunky.
Leave a Reply