Potraviny so zdravými baktériami vám pomôžu udržať si zdravie a cítiť sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Výskum ukazuje, že probiotiká – baktérie a kvasinky – môžu ponúknuť mnoho zdravotných výhod.
Medzi výhody patrí posilnenie imunitného systému, vstrebávanie kľúčových živín a kontrola vašej hmotnosti. Môžete ich pridať do svojej stravy pomocou doplnkov stravy, hoci konzumácia rôznych potravín obsahujúcich probiotiká je chutnejší a možno aj účinnejší spôsob, ako posilniť svoje zdravie.
Dobré správy pre probiotiká pokračujú, pretože sú to priateľské baktérie, ktoré udržiavajú váš tráviaci systém zdravý. Hoci mnohí ľudia považujú baktérie za škodlivých votrelcov, naše telo sa spolieha na určité baktérie pri vykonávaní mnohých základných funkcií.
Pomáhajú nám tráviť potravu a ničiť choroboplodné zárodky v našom tele, posilňujú náš imunitný systém a produkujú látky, ktoré naše telo potrebuje, aby bolo zdravé.
Našťastie existuje mnoho potravín, ktoré prirodzene obsahujú probiotiká, najmä fermentované potraviny. Tu je niekoľko príkladov.
Sójové mlieko
Mliečne výrobky nie sú jediným spôsobom, ako získať probiotiká; sójové jogurty a iné výrobky zo sójového mlieka, ktoré boli fermentované pomocou probiotík, môžu byť práve tým, čo ste hľadali.
Fermentované výrobky zo sójového mlieka môžu pomôcť znížiť riziko chronických ochorení. Môžu tiež znížiť pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.
Okrem toho sa ukázalo, že zvyšujú počet priateľských baktérií vo vašom čreve a zároveň znižujú počet baktérií, ktoré môžu spôsobovať ochorenia.
Kefír
Kefír je jemný, mierne korenistý jogurtový nápoj, ktorý obsahuje mnoho rôznych druhov živých aktívnych kultúr. Z 99 % neobsahuje laktózu, takže je ľahšie stráviteľný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.
Ak si nie ste istí, či ho dokážete tolerovať, začnite pomaly. Ak nemáte žiadne príznaky, môžete jeho príjem zvýšiť. Tento fermentovaný nápoj môže mať priaznivé účinky na cholesterol, krvný tlak, hojenie rán, alergie a astmu.
Nakladané uhorky
Kvasenie uhorky na kyslé uhorky zvyšuje jej prínos, pretože obsahuje niekoľko probiotík. Nie všetky uhorky však obsahujú dobré baktérie. Vyberajte si tie, ktoré sa vyrábajú v slanom náleve (soľ a voda), a nie v octe.
Nakladané uhorky v octe neprechádzajú procesom fermentácie. Fermentované uhorky (ktoré sa zvyčajne vyrábajú v slanom náleve) však môžu do vášho tráviaceho traktu pridať kmene probiotických baktérií.
Na domácu výrobu uhoriek a inej zeleniny – napríklad červenej repy, zelenej fazuľky a mrkvy – môžete použiť aj vodu, soľ a korenie. Jedno upozornenie: Nezabudnite, že uhorky sú slané, a ak ich budete konzumovať nadmerne, môžete do seba dostať viac ako 10 % dennej potreby sodíka.
Tempeh
Tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov alebo zŕn, ktoré boli vytvarované do tvaru placky. Okrem probiotík obsahuje tempeh aj 33 gramov bielkovín na šálku a je dobrým zdrojom železa.
Jogurt
Jogurt je azda najznámejšou probiotickou potravinou. Je však dobré si uvedomiť, že nie všetky jogurty obsahujú probiotiká. V niektorých prípadoch dochádza počas spracovania k strate probiotík.
Z tohto dôvodu sa vyhýbajte jogurtovým dezertom a vyberte si radšej tradičný jogurt z kozieho alebo ovčieho mlieka.
Čokoláda
Možno ste už počuli, že čokoláda je zdraviu prospešná. Je to preto, že kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda vyrába, obsahujú veľa antioxidantov.
Tieto antioxidanty môžu pomôcť znížiť riziko rôznych ochorení vrátane srdcových chorôb, rakoviny a ochorení centrálneho nervového systému.
Aby výrobcovia obohatili čokoládu o ešte viac zdraviu prospešných látok, pridávajú do svojich výrobkov aj probiotiká. Štúdie ukázali, že probiotiká pridané do čokolády by sa mohli dostať do tráviaceho traktu.
Keď sa probiotiká dostanú do tráviaceho traktu, môžu začať pôsobiť tak, že osídlia črevá zdravými baktériami. Ak chcete z čokolády získať tieto ďalšie zdravotné výhody, nezabudnite hľadať etikety, na ktorých je uvedené, že boli pridané probiotiká.
Leave a Reply