Najlepšie šišky od babičky!

Suroviny:
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1kg hladkej múky
  • 1 čerstvé droždie
  • 10dkg margarínu
  • 4 žĺtky
  • soľ
  • 6 dl mlieka
  • olej na vyprážanie

Postup:
  1. Zahrejte 2 polievkové lyžice cukru v 2dl mlieka, ale nenechajte ho zovrieť a vlejte 1 balíček čerstvého droždia. V 1 kg hladkej múky rozšľaháme 10 dkg margarínu, 4 žĺtky, štipku soli, pridáme vykysnutý kvások a 4 dl mlieka.
  2. Vymiesime cesto, vložíme ho do misy na kysnutie a prikryjeme skleneným vekom namočeným vo vlažnej vode (kvapky teplej vody na veku vytvoria paru, ktorá pomôže cestu vykysnúť).
  3. Po 1 hodine kysnutia cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (na hrúbku 2,5-3 cm), rozvaľkáme a necháme prikryté odpočívať ešte pol hodinu.
  4. Na vyprážanie zohrejte olej a potom zapnite sporák na minimum. Pomocou špajdle pichnite do šišiek zospodu, aby ste neporušili cesto a vložte do oleja s pomúčenou polovicou a pečte niekoľko minút. Ak ich pečiete na pomalom plameni, pod pokrievkou sa šišky nafúknu a narastú, čím sa vytvorí svetlá vrstva.
  5. Keď je spodok začervenaný, obráťte ich a upečte z druhej strany.
Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*