Suroviny:
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1kg hladkej múky
- 1 čerstvé droždie
- 10dkg margarínu
- 4 žĺtky
- soľ
- 6 dl mlieka
- olej na vyprážanie
Postup:
- Zahrejte 2 polievkové lyžice cukru v 2dl mlieka, ale nenechajte ho zovrieť a vlejte 1 balíček čerstvého droždia. V 1 kg hladkej múky rozšľaháme 10 dkg margarínu, 4 žĺtky, štipku soli, pridáme vykysnutý kvások a 4 dl mlieka.
- Vymiesime cesto, vložíme ho do misy na kysnutie a prikryjeme skleneným vekom namočeným vo vlažnej vode (kvapky teplej vody na veku vytvoria paru, ktorá pomôže cestu vykysnúť).
- Po 1 hodine kysnutia cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (na hrúbku 2,5-3 cm), rozvaľkáme a necháme prikryté odpočívať ešte pol hodinu.
- Na vyprážanie zohrejte olej a potom zapnite sporák na minimum. Pomocou špajdle pichnite do šišiek zospodu, aby ste neporušili cesto a vložte do oleja s pomúčenou polovicou a pečte niekoľko minút. Ak ich pečiete na pomalom plameni, pod pokrievkou sa šišky nafúknu a narastú, čím sa vytvorí svetlá vrstva.
- Keď je spodok začervenaný, obráťte ich a upečte z druhej strany.
Dobrú chuť!
Leave a Reply