Toto korenie sa používa takmer v každej domácnosti a po tom čo zistíte aké účinky má pre náš organizmus len jedna lyžička tohto korenia denne, ho začnete používať ešte častejšie.
Vedecky známa ako Cuminum cyminum, aromatická rasca, je korenie, ktoré je bežné v indickej, mexickej a severoafrickej kuchyni. Rasca má pikantnú chuť a nielen zvýrazní chuť vášho jedla, ale najnovšie štúdie ukazujú, že rasca podporuje spaľovanie tukov.
Štúdia zverejnená v časopise Doplnková terapia v klinickej praxi testovala účinky rasce na ženy s nadváhou. Výskumníci náhodne rozdelili 88 žien s nadváhou do dvoch skupín. Obe skupiny dodržiavali nízkokalorickú stravu, pričom jedna skupina jedla dvakrát denne jogurt s troma gramami rasce, zatiaľ čo druhá skupina jedla biely jogurt bez rasce. Po troch mesiacoch, u žien, ktoré jedli rascu s jogurtom, sa váha znížila v priemere o 50% viac ako u žien, ktoré rascu nejedli! Rasca totiž znižuje hladinu lipidov, zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu a zvyšuje jeho vylučovanie.
Okrem účinkov na chudnutie má rasca pozitívny vplyv aj na iné oblasti nášho zdravia. Je ideálna na zažívacie ťažkosti, jej obsah esenciálnych olejov, horčíka a sodíka podporuje trávenie a poskytuje úľavu pri žalúdočných ochoreniach. Rasca sa používa aj na boj proti nespavosti, respiračné poruchy, anémiu a dokonca aj na kožné ochorenia. Je bohatá na železo a obsahuje vitamín C, ktorý podporuje zdravý imunitný systém.
Pokračovanie na druhej strane >
Leave a Reply