Zapadá do húštiny stromov, kvitne, rozvíja nádherné guľovité dážďovky a rodí červené perly, ktoré v súčasnosti patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Tie oceňovali najmä naši predkovia, no my sme zasa zabudli, koľko dobrého drieňa ukrýva.
Drieň rastie divo v lesoch a húštinách, ale v mnohých regiónoch sveta sa pestuje ako okrasná a úžitková rastlina. Zaujímavosťou je, že plody drieňu nakladané a neskôr marinované v olivovom oleji sa nazývali „poľské olivy“ a podávali sa k mäsitým jedlám a omáčkam.
V čom drieň pomáha?
Vedecké výskumy potvrdzujú vysokú nutričnú hodnotu drieňu, najmä jeho plodov.
Obsahujú unikátne zlúčeniny, ako sú iridoidy, vrátane kyseliny logánovej, ktorá je v inom ovocí vzácna a má antiaterosklerotické vlastnosti a znižuje vnútroočný tlak, čo je dôležité pri rôznych očných ochoreniach vrátane glaukómu.
Drieň tiež poskytuje antokyány, ktoré posilňujú imunitný systém, chránia obehový systém, znižujú riziko srdcových ochorení a zlepšujú ostrosť zraku.
Bobule drieňa sú bohaté aj na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a chráni pred voľnými radikálmi. Plody drieňu navyše poskytujú glukózu a fruktózu, ako aj množstvo minerálov, ako je draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík, mangán, meď a železo.
V dávnych dobách sa cenili nielen plody drieňu, ale aj jeho semená, listy a kôra. Tieto časti rastliny sa používali ako liek na rôzne zdravotné ťažkosti, ako je anémia, metabolické poruchy a gastrointestinálne problémy.
Ľudové liečiteľstvo navrhovalo používať produkty drieňového dreva na boj s horúčkou, alergiami a na zlepšenie nálady.
Sú bobule drieňa jedlé surové? Ako jesť drieň?
Plody drieňa sú jedlé surové. Pri zbere priamo zo stromu majú sladkokyslú chuť. Chutia lepšie, keď opadnú (zosladnú, keď budú úplne zrelé), alebo po zmrazení, pretože sú potom menej kyslé. Skvelým občerstvením je aj kandizovaný drieň.
Čo je najlepšie urobiť s drieňom?
Vrchol sezóny drieňov je v druhej polovici septembra. V minulosti sa z rubínových plodov najčastejšie vyrábala tinktúra – tzv cornelianthus – ktorý bol nazývaný kráľovnou likérov.
Čerstvé bobule drieňa budú tiež skvelou prísadou do džemov, džúsov, marmelád a kompótov. Sušené sú naopak ideálne na zaváranie a podávanie ako zdraviu prospešný nálev.
V južných oblastiach Európy je drieň obľúbenejší ako v Poľsku. Na Balkáne sa tieto plody priemyselne spracúvajú na šťavy, džemy, zaváraniny, likéry a ovocné vína.
Sušené drieňové listy (a plody) sa zasa používajú na prípravu mäsového korenia. Ďalším príkladom použitia drieňa je použitie jeho pražených semien ako náhrady kávy.
Leave a Reply