Nalejte trochu do ryže. Zrnká sa nezlepia a ryža bude dokonalá!

Ako urobiť perfektnú ryžu? V prvom rade dbajte na to, aby ste zrná neprevarili a o zvyšok sa už (takmer) postará sám. Proporcie a technika varenia sú kľúčové.

Nie je to náročné, ale obmedzujúce – každý pokus o odchýlku od zlatej strednej cesty môže mať opačný efekt, ako bol zamýšľaný. Okrem toho sa oplatí poznať triky, ktoré vám uľahčia prípravu sypkých zŕn. A jeden je veľmi jednoduchý.

Ryža môže byť varená mnohými rôznymi spôsobmi, v závislosti od efektu, ktorý chceme dosiahnuť. Pre niektorých ľudí je lepkavá ryža perfektnou ryžou, zatiaľ čo iní uprednostňujú maximálnu tekutosť zŕn.

Posledný efekt možno dosiahnuť použitím triku známeho v Ázii.

Ako ju urobiť!

Za lepkavosť ryže je zodpovedný najmä škrob. Preto sa odporúča zrná pred varením prepláchnuť, najlepšie v čistej vode (pri prvom zaliatí ryže studenou vodou si všimnete, že je zakalená). Takto pripravený ide do hrnca s čerstvou vodou a potom na sporák.

Aby ryža mala po uvarení sypkú konzistenciu, oplatí sa do hrnca počas varenia naliať lyžičku kyseliny citrónovej (alebo citrónovej šťavy).

Kyselina citrónová je známa tým, že zvýrazňuje bielu farbu zŕn a posilňuje ich štruktúru, vďaka čomu sú pružnejšie. Samotné pridanie kyseliny citrónovej nezmení chuť ryže, no zrná budú menej lepkavé. Toto je známy spôsob varenia ryže v Ázii, najmä v Indii.

Ak chcete variť sypkú ryžu, oplatí sa použiť ryžu basmati, ktorá má dlhšie zrná a nižší obsah škrobu. Vďaka tomu je po uvarení sypkejšia.

Okrem toho by sa pred varením mala ryža opláchnuť pod tečúcou studenou vodou, aby sa odstránil prebytočný škrob a všetky nečistoty.

Veľmi dôležitý je pomer ryže a vody. Jedna porcia ryže obsahuje jeden a pol porcie vody. V praxi to znamená, že 400 g suchej ryže obsahuje 600 ml vody.

Voda použitá na opláchnutie ryže nie je zahrnutá v tomto pomere. Je dôležité variť ryžu v studenej vode.

Po prevarení vody stiahneme oheň na minimum a dusíme (ryža vplyvom pary získa vhodnú konzistenciu). Počas varenia neodstraňujte veko – nechajte ryžu na miernom ohni 8-10 minút.

Po uplynutí tejto doby by mala absorbovať všetku vodu a zdvojnásobiť objem. Táto technika je podobná duseniu a je kľúčom k dokonale uvarenej ryži. V poslednom kroku ryžu premiešajte vidličkou, aby bola extra nadýchaná.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*