Po zvyšok roka leží zabudnutý, no v jesennom a zimnom období nepriaznivého počasia a celého radu rôznych prechladnutí sa rýchlo vracia do priazne.
Určite sa oplatí pridať si ho do košíka pri nákupe. Nezaplatíte majland a vaše telo sa vám poďakuje.
Je neoceniteľnou prísadou do mnohých jedál ázijskej kuchyne, no u nás sa používa predovšetkým do zdraviu prospešných nálevov.
Nenápadný koreň zázvoru je prirodzeným posilňovačom imunity v čase, keď každý potrebuje podporu. V našich podmienkach sa pestovať nedá, no zoženiete ho bez problémov v každom supermarkete.
Najlepšie korenie na jeseň
Zázvor je známy svojou charakteristickou, ostrou a pálivou chuťou. Koreň sa po stáročia používa nielen ako kulinárske korenie, ale aj ako účinný liečivý prostriedok. Za svoju obľúbenosť vďačí predovšetkým svojim zdravotným vlastnostiam.
Zázvor je zdrojom mnohých cenných živín. Obsahuje vitamíny A, C, E, K a tie zo skupiny B, ako aj esenciálne minerály ako fosfor, draslík, vápnik a železo.
Pravidelná konzumácia zázvoru môže posilniť vašu imunitu vďaka jeho antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam. Často sa používa aj ako účinný prostriedok proti prechladnutiu a iným infekciám.
Zázvor tiež podporuje metabolizmus – znižuje chuť do jedla a znižuje chuť na sladké maškrty. Oplatí sa po ňom siahnuť aj vtedy, ak vás trápia žalúdočné problémy, ako je pálenie záhy či nevoľnosť.
Jednou z kľúčových účinných látok zázvoru je gingerol, ktorý je zodpovedný za jeho korenistú chuť. Gingerol má silné protizápalové a analgetické vlastnosti.
K čomu sa zázvor hodí?
Zázvor je nielen zdravé, ale aj chutné korenie, ktoré sa výborne hodí do slaných aj sladkých jedál.
Skvele sa hodí na dochutenie tekvicovej polievky, pridáva sa do marinády, mäsu dodá orientálny charakter, zvýrazní chuť omáčok či dusenej zeleniny a sladkému pečivu dodá šmrnc.
Na jej základe si môžete pripraviť aj zdraviu prospešné nápoje.
Zázvorový nápoj na imunitu
Počas chladnej sezóny sa oplatí zaviesť ju do každodennej stravy. V boji proti prvým príznakom ochorenia pomôžu otepľovacie infúzie.
Zázvor dobre poslúži ako prídavok do zlatého mlieka s kurkumou, tak aj ako základ jednoduchého zdravého nálevu.
Ingrediencie:
- 1 liter vody
- 4-5 cm čerstvého koreňa zázvoru
- 1 citrón
- 4 polievkové lyžice medu
- štipka škorice
Spôsob prípravy:
Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Zázvor zalejte litrom vody a priveďte do varu. Vytlačte citrónovú šťavu.
Pridajte do vody škoricu. Hrniec odstavíme z ohňa a prikryjeme pokrievkou.
Nechajte 15-20 minút, aby sa nápoj uvaril. Nápoj precedíme cez sitko, pridáme med a citrónovú šťavu. Miešame, kým sa med nerozpustí.
Nalejte teplý zázvorový nápoj do pohára a vypite. Siahnuť po ňom môžete každý deň.
Leave a Reply