
Proso by sme mali milovať nielen pre jeho nutričný obsah! Je to jedno z mála celých zŕn, ktoré je bezlepkové a alkalizujúce. Pozrime sa, prečo sa ho oplatí konzumovať! Naši starí rodičia ho stále konzumovali každý deň.
Naši starí rodičia ho jedli každý deň, nanajvýš ho považujeme za potravu pre vtáky, no v Ázii a Afrike je aj dnes základnou potravou… a to nie je náhoda!
Fyziologické účinky malých cereálnych guľôčok sú úžasné vďaka množstvu minerálov, stopových prvkov a vitamínov, ktoré obsahujú.
Proso bolo hlavnou plodinou Číňanov viac ako 10 000 rokov pred zavedením ryže.
10 dkg prosa obsahuje celkovo 550 mg kyseliny kremičitej, čo je zlúčenina kremíka, ktorá hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kostí a zvyšuje elasticitu a odolnosť našich spojivových tkanív.
Okrem toho je táto obilnina bohatá na mnoho ďalších minerálov: železo, horčík, fosfor, draslík, zinok… a mohli by sme vymenovať ďalšie.
Priaznivé účinky:
- ľahko stráviteľné, jediné zrno so zásaditým chemickým účinkom.
- proso je prakticky bezlepkový výrobok, výrobky z prosa však môžu konzumovať len ľudia s celiakiou, ak vedia zaručiť, že výrobky neboli žiadnym spôsobom kontaminované lepkom!
- vysoký obsah oxidu kremičitého má za následok sviežu, hladkú pokožku a žiarivo zdravé a silné vlasy.
- keďže kyselina kremičitá zvyšuje elasticitu tkanív, oplatí sa ju pravidelne konzumovať pre tých, ktorí trpia niektorým z nasledujúcich ochorení: na slabosť spojivového tkaniva, kŕčové žily, hemoroidy, poranenia platničiek, problémy s držaním tela, poruchy krvného zásobovania, závraty, únavu, ekzémy, poranenia kĺbov, artritídu a alergické ťažkosti.
- oxid kremičitý spolu s fluoridom zaisťuje zdravé zuby a pevné nechty.
- vďaka vysokému obsahu vitamínu B mimoriadne priaznivo pôsobí na nervovú sústavu.
- vďaka vysokému obsahu železa (10 dkg obsahuje 6,8 mg železa) môže byť jeho konzumácia účinná pri liečbe anémie spôsobenej nedostatkom železa
- vďaka kyseline kremičitej bohatej v prose zabraňuje ateroskleróze a obnovuje elasticitu poškodených ciev, čím zlepšuje zásobovanie krvou a normalizuje vysoký krvný tlak. Kyselina kremičitá zároveň zastavuje ďalšie kalcifikáciu ciev.
- v ľudovom liečiteľstve sa považuje aj za liek na oči a slezinu, no známy je aj svojimi účinkami na reguláciu krvného cukru, na posilnenie imunity, ako aj na prevenciu rakoviny.
Ale nepreháňajte to!
Vyššie uvedené argumenty v prospech prosa pravdepodobne povzbudia mnohých, aby konzumovali toto celé zrno, ale je dôležité zdôrazniť, že príliš veľa dobrých vecí môže byť škodlivé.
Nadmerný príjem prosa škodí najmä pacientom s poruchami štítnej žľazy. Ak máte problémy so štítnou žľazou, je dôležité kontrolovať a obmedziť príjem potravín na báze prosa (ak si nie ste istý, opýtajte sa lekára, koľko prosa môžete zjesť).
Leave a Reply