Naši starí rodičia ich nazbierali v lese a zjedli. Zabudli sme, ale podporuje srdce a žlčník!

Brusnice dozrievajú rýchlejšie ako čučoriedky, obľúbené bobule. Žiaľ, na obľúbenosti s ňou stráca, hoci v minulosti bola červená čučoriedka mimoriadne ceneným darom lesa. Dnes tomu hovoríme superpotravina.

Brusnica obyčajná (známa aj ako gogodze) má mnoho cenných zdraviu prospešných vlastností. V ľudovom liečiteľstve a kozmetike sa používa už oddávna.

V prirodzenom stave sa brusnica obyčajná vyskytuje v smrekových a borovicových lesoch, vresoviskách a vlhkých rašeliniskách. Jeho vetvičky sa často používajú na zdobenie veľkonočných korbáčov.

Na čo je dobrá brusnica (červená)?

Na liečivé účely sa používajú plody aj listy brusnice. Oba sa používajú predovšetkým na liečbu infekcií močových ciest, ako sú infekcie močového mechúra alebo obličiek.

Pomáhajú aj pri liečbe urolitiázy. Listy brusnice majú navyše protihnačkové vlastnosti. Taníny v nich obsiahnuté poskytujú skvelú podporu bakteriálnej flóre žalúdka a čriev, zmierňujú príznaky otravy jedlom.

Listy brusníc obsahujú aj kyselinu trieslovú, ktorá účinne znižuje počet baktérií Helicobacter pylori. Tento mikroorganizmus je zodpovedný za 80%. prípady žalúdočných a dvanástnikových vredov a môže tiež viesť k rakovine žalúdka.

Táto rastlina je bohatá na polyfenoly, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie tukov. Dá sa teda predpokladať, že brusnica je cennou zložkou stravy na prevenciu obezity.

Čučoriedky posilňujú imunitu a sú zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred poškodením voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia čučoriedok môže zlepšiť funkciu mozgu a dokonca znížiť riziko Alzheimerovej choroby.

Je vhodné dodať, že červené čučoriedky majú vysoký obsah vlákniny a polyfenolov, čo priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém, zabraňuje infarktu či mozgovej príhode.

Na čo sa dajú použiť brusnice (červené)?

Brusnice sú jedlé aj surové, no pre svoju kyslo-horkú chuť chutia lepšie po spracovaní. Červené čučoriedky sa používajú na prípravu konzerv a štiav.

Čo stojí za to vedieť, tieto plody obsahujú kyselinu benzoovú, ktorá veľmi dobre konzervuje potraviny. Okrem toho sa čučoriedky môžu použiť na prípravu nálevov, odvarov, tinktúr a mäsových omáčok.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*