Toto fantastické, chutné ovocie však obsahuje nielen množstvo cenných živín a fytonutrientov, ale môže byť aj nebezpečné pre vaše zdravie. Existujú potraviny, ktoré môžu u veľkej časti populácie vyvolať alergické reakcie, a jahody sú jednou z nich, čo mnohých veľmi mrzí.
Bežným alergickým príznakom je žihľavka, ktorá postihuje približne 20 % populácie. Žihľavka je rýchlo sa objavujúci kožný príznak, ktorý sa prejavuje ako charakteristické červené, mierne opuchnuté, výrazné a svrbiace škvrny po celom tele. Spôsobuje ju zlúčenina nazývaná histamín.
Histamín
Potraviny obsahujúce histamín môžu u citlivých jedincov vyvolať žihľavku. Okrem jahôd sem patria aj syry, alkoholické nápoje, paradajky, kakao, maliny, salicyláty a niektoré lieky (aspirín, NSAID), ale nie výlučne.
Ak po konzumácii jahôd spozorujete červené škvrny na tele alebo opuch očných viečok, pier alebo uší, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc. V závažnejších prípadoch sa u vás môže dokonca vyvinúť edém hrtana, čo je život ohrozujúci stav. Samozrejme, konzumácii by ste sa mali v budúcnosti vyhnúť.
Zlou správou je, že alergické reakcie sa môžu objaviť kedykoľvek, bez ohľadu na vek, dokonca aj u ľudí, ktorí konzumovali potravinu bez príznakov.
Podeľte sa o článok aj s ostatnými, aby si toho boli vedomí!
Leave a Reply